fredag 29 mars

Opinion

Ett tufft men framåtblickande år

Bo Sköld, generalsekreterare Svenska Jägareförbundet

Om jag kortfattat ska reflektera över 2013 började året med en tuff uppförsbacke, såväl ekonomiskt som medlemsmässigt, men genom en rejäl kraftansträngning skapade vi medvind i uppförsbacken.

Under första kvartalet genomförde hela organisationen – från medlem till förbundsledning – projektet Jakten på framtiden i syfte att skapa engagemang och en gemensam strategisk målbild.
Vid förbundets årsstämma 2013 tog en enig stämma beslut om vår strategiska målbild 2017. Vi vet nu vad våra medlemmar och förtroendevalda vill. Svenska Jägareförbund­et har en färdplan för framtiden!

Ett par nedslag i vad vi genomförde och uppnådde under 2013:
• I vildsvinsförvaltningen har vi verkligen lyckats. Vi har ökat avskjutningen med nästan 100 procent och därmed minskat skador för markägare och samtidigt fått mycket mer viltmat på tallriken. Att samverka lokalt och hålla ett högt jakttryck har varit framgångskonceptet.
• I rovdjursfrågan har ett fantastiskt arbete utförts av förtroendevalda och tjänstemän, vilket märkts i såväl vargkommittén som i regeringens rovdjursproposition, liksom i riksdagsbeslutet som såg ganska bra ut. I alla fall i teorin. Tyvärr har beslutet inte efterlevts i praktiken. Vi har i stället fått en juridisk cirkus som varken gynnar människa, varg eller samhälle.
• Vi har under året vänt den negativa medlemstrenden. Förtroendevalda, medlemmar och anställda har gjort ett bra jobb. En central del i rekryteringsarbetet är att informera och sälja in vad Jägareförbundet gör för skillnad för den enskilde jägaren i de jaktliga frågorna.
• Under året har vi utvecklat vår kommunika­tion bland annat genom att utveckla våra hemsidor och förvandlat två bra tidningar till en, bättre tidning.
Vi har även börjat utveckla ett starkare kommunikatörsnätverk innefattande länsföreningar och tjänstemän. Allt för att synas och bli snabbare i kommunika­tionen. Det har bidragit till att jakten nu syns mer än någonsin i riksmedia och att acceptansen för jakt är rekordhöga 87 procent.

Jaktlagsutredningen prioriterad
Om jag avslutningsvis blickar framåt är jaktlagsutredningen den mest prioriterade frågan. Utredningen sätter ramverket för den svenska jakten och är därmed avgörande för oss jägare för en lång tid framöver.
En annan central fråga för huvuddelen av oss jägare är älgförvaltningen, här måste vi samverka bättre och säkerställa ett bra samarbete med de stora skogsägarna.
Ett stort tack för 2013! Nu jobbar vi vidare, sida vid sida mot våra gemensamma mål!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.