Varnar för ökat rabieshot

Jordbruksverket går nu ut och varnar för att den ökande smugglingen av sällskapshundar till Sverige utgör en ökad risk för att rabies kommer in i landet.

Rabies förekommer i hela Afrika, Mellersta Östern, Nord-, Central- och Sydamerika, samt i stora delar av Asien. I Europa förekommer rabies bara i de östra delarna, med undantag för några få fall varje år som förs in i Medelhavsländerna med djur som smugglats in från framför allt Afrika, rapporterar SVT Nyheter.
Rabies är en dödlig virussjukdom som smittar från djur till människa, men även mellan djur, tama som vilda. Den ökande smugglingen av sällskapshundar innebär en ökad risk för ett rabiesutbrott.
Jordbruksverket uppskattar att det kommer in omkring 3.000 hundar illegalt till Sverige per år. De hundar som Tullen upptäcker vid landets gränser avlivas i regel.
På grund av den ökande smugglingen finns det en oro för att rabies ska kunna spridas i Sverige. Därför har myndigheter träffats och övat inför ett rabiesutbrott i landet. Jordbruksverket är samordnande myndighet till Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Smittskyddet och Länsstyrelsen, enligt SVT Nyheter.

Mer om rabies

Rabiesvirus smittar genom kroppsvätskor. Det kan räcka att till exempel få saliv från en smittad hund i ögat för att bli smittad. Viruset vandrar längs nervbanorna till hjärnan och orsakar hjärninflammation.
Inkubationstiden kan vara tre till sex veckor men även så kort tid som fem dygn.
När sjukdomen brutit ut tar det cirka 14 dagar innan personen går en plågsam död till mötes.
Rabies orsakar enligt WHO 26.000–55.000 dödsfall globalt per år, de allra flesta i Asien och Afrika.
Hundar som importeras till Sverige ska (med vissa undantag) vara vaccinerade mot rabies. Samma sak gäller svenska hundar som ska resa utomlands.
Grundregeln inom EU är att efter första vaccinering (som kan ske tidigast vid tolv veckors ålder) måste hunden vänta tre veckor innan den kan passera gränser inom EU.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.