torsdag 20 juni

Hund

Östsibiriska laikan Azze blev fem år.

Tvingades ta bort sin champion – får ingen ersättning från jakthundsförsäkringen

I början av december tvingades Tor Lindqvist fatta beslut om avlivning av sin välmeriterade och fem år unga östsibiriska laika Azze. Direkt efter kom nästa chock – han får ingen ersättning från sin hundförsäkring.

Azze, eller lohallens Assar som det stod på registreringsbeviset, var jaktchampion och det fattades ett cert för att han även skulle vara utställningschampion.

– Jag jagar inom vargområden i Hälsingland och här är det svårt att få älgarna att stå. Men Azze lyckades. Han var en bra ståndhund, säger Tor Lindqvist som bor i Färila i Hälsingland.

 

Sista älgen

Firma Azze och Tor lyckades även på den sista jakten de var ute på tillsammans.

– Jag fällde äg på ståndskall för honom. Det var på en torsdag, berättar Tor.

 

Tor Lindqvist. Foto: Olle Olsson

Efter den sista jakten tappade Azze matlusten.

– Jag insåg att något var fel och tog honom till djursjukhuset i Sundsvall på söndagsmorgonen. Innan jag åkte kollade jag försäkringen från Agria där Azze enligt villkoren hade 60.000 kronor i veterinärvård och 15.000 kronor i livförsäkring, berättar Tor.

Efter omfattande veterinärundersökning av Azze stod det tyvärr klart att den femåriga hunden var svårt drabbad av cancer i magen.

 

Omöjlig kamp

Azze klarade vargar, vägar och vatten. Men kampen mot cancern var omöjlig att vinna och det fanns därför ingen annan lösning än att låta honom somna in.

– Jag sköt älg för honom på ståndskall tidigare i veckan och tre dagar senare var han borta, säger Tor Lindqvist.

Snart kom nästa chock. Tor hade låtit försäkra Azze i Agrias jakthundsförsäkring. Men det visade sig att försäkringen inte täcker veterinärvårdskostnaden på 42.000 kronor. Någon livförsäkring kommer heller inte betalas ut då Azze drabbats av cancer.

 

”Skydd för andra vanliga sjukdomar”

På Agrias webbplats skriver försäkringsbolaget om jakthundsförsäkringen att den ger: ”ersättning för de flesta sjukdomar och skador hunden kan drabbas av under jakt. Du får dessutom skydd för andra vanliga sjukdomar och skador som kan drabba hunden, till ett bra pris!”

Men läser man sedan det mer finstilta i jakthundsförsäkringens villkor framgår det att ersättning betalas ut vid olycksfall där kroppsskada drabbar den försäkrade hunden genom plötslig yttre händelse eller om hunden drabbas av magomvridning eller lungödem.

– Jag trodde att jag hade en bra försäkring på min jakthund. Men i mitt fall var det helt meningslöst att ha den. Den var ju värdelös när jag behövde den, konstaterar Tor Lindqvist och fortsätter:

– Jag är medveten om att jag borde ha läst de finstilta villkoren i försäkringen innan jag tog den. Tyvärr gjorde jag inte det – men jag tror inte att jag är ensam om detta. Jag hoppas därför att min lärdom ska få andra att inte göra om mitt misstag.

Slopad självrisk bara om vildsvin eller rovdjur skadat hunden

Nu står jägaren och hundkarlen Tor Lindqvist plötsligt, och inte alls lustigt, helt utan hund. Men förhoppningsvis kommer en ny östsibirisk laika att finnas i hemmet.

– Jag hoppas kunna få tag på en valp med samma linjer som Azze. Går allt som det ska hoppas jag få tag på en valp i vår, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.