onsdag 24 april

Hund

Tågdödade älgar ställer till problem

I Västerbotten ställer tågdödade älgar till problem längs järnvägsspåret.
Hittills i år har det dödats tolv älgar på en tio kilometer lång järnvägssträcka inom Hörnsjö viltvårdsområde, säger jaktledaren Joakim Backman till Västerbottens-Kuriren.

 

Årligen inträffar ungefär 4.500 krockar mellan tåg och vilda djur, framför allt älgar och rådjur. Fram till halvårsskiftet var ett stort problem att de regler som gäller för viltolyckor på väg inte omfattade järnvägstrafik. Det fanns då heller ingen anmälningsplikt för viltolyckor på järnvägsspår. Dessutom var det problematiskt att genomföra eftersök kring spårområdet, eftersom en eftersöksjägare som saknade tillstånd inte ens fick korsa ett järnvägsspår.

Vid halvårsskiftet förändrades dock regelverket och viltolyckor på järnväg är sedan dess att jämställa med viltolyckor på väg. Det finns nu anmälningsplikt vid kollisioner mellan tåg och vilt, precis som vid motsvarande olyckor på väg. Enda skillnaden är att det inte är straffbart att låta bli att anmäla en viltolycka där tåg är inblandat.

 

I Västerbotten uppmärksammas nu problemen med älgar som blivit påkörda av tåg i Västerbottens-Kuriren. Joakim Backman och hans jaktkamrater Kent Lundström och Tomas Sandström riktar kritik mot Trafikverket då man anser att myndigheten inte sköter sina åtaganden. För jägarna är problemet extra allvarligt eftersom hundarna kan lockas till järnvägsspåret.

Vi har ett fall där en älgkalv fått ligga helt nära järnvägsspåret i fyra dagar, säger Joakim Bachman till VK.

 

Läs tidigare artikel:

Riksdagsbeslut förenklar eftersök på järnväg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.