Från Svenska Smålandsstövarföreningens bildande. Från vänster John Westlund, Bertil Johansson, Gunnar Claesson och John Wilhelmsson. Foto: Privat

Smålandsstövare firades på anrik mark

1969 bildades Svenska Smålandsstövarföreningen på stadshotellet i Värnamo. Vad passade bättre än att återvända dit för att fira föreningens 50-årsjubileum? Bland annat med en rekordstor utställning för rasen.

Föreningens bildande föregicks av en generalmönstring av smålandsstövare i april 1968. 76 hundar från hela landet mönstrades den gången, med Tvärån och Norrfjärden i norr som längst bortifrån kommande deltagare.
I den första styrelsen ingick Bertil Johansson, Jönköping, ordförande, Max Adolfsson, Nyköping, vice ordförande, John Westlund, Eldsberga, blev den nya rasklubbens sekreterare och kassör.
Övriga ledamöter var Gunnar Claesson, Tore Krüger, Sven Nyberg, Elof Olsson, Göran Skarfors och Harry Söderberg.

 

Medlemsavgift tio kronor

I första verksamhetsberättelsen står att läsa: ”28 personer hade infunnit sig till det första mötet. 99 medlemmar hade betalat medlemsavgiften på tio kronor. En uppmaning att starta på bruksprov har gått ut under hösten. 27 hundar har startats med en prisprocent på 62.”

Under 50 år händer mycket, och det är svårt att få med det i en artikel som denna. En mindre sammanfattning finns på hemsidan, så titta gärna in där om intresse finns.

 

Jubileum efter 50 år

För att fira Svenska Smålandsstövarföreningens första 50 år hölls sista helgen i maj ett jubileumsevenemang, med stor utställning och bankett. Och vad passar bättre än att göra det i staden där föreningen grundades.

Redan på fredagskvällen kom många medlemmar till Värnamo för att delta i firandet. Sannolikt var landets samtliga landskap representerade.

Lördagen som var den stora dagen inleddes med utställning där inte mindre än 67 smålandsstövare var anmälda. Ett mycket stort antal smålänningar på en utställning, med tanke på antalet registrerade hundar. Vid jubiléet 1989 fanns 100 hundar anmälda, men då fanns det en betydligt större population.

Inte mindre än 67 smålandsstövare ställdes ut när Svenska Smålandsstövarföreningen firade 50 år i Värnamo. Foto: Privat

Hundar fick beröm

Domaren Ted Karlsson tyckte att det var ett privilegium att få döma så många smålandsstövare. Han berömde hundarna, särskilt de veteraner som trots mycket jakt håller en hög klass. I det sammanhanget betyder en korrekt kroppsbyggnad mycket för hållbarheten långt upp i åldern.

Bäst bland hanarna blev Sandrevets Tello som ägs av Mats Johansson, Alsterbro, och bland tikarna Lindestubbens Enya, som kom från Umeå tillsammans med ägaren Therese Östensson.

Domaren på jubileumsutställningen Ted Karlsson i mitten tillsammans med BIR- och BIM-vinnarna Sandrevets Tello (till höger) som ägs av Mats Johansson samt Lindestubbens Enya, med ägaren Therese Östensson. Foto: Privat

Flera förtjänsttecken

Klubbmötet avhölls i god anda där delar av styrelsen omvaldes. En fråga som diskuterades var hur man ska få in flera hundar i aveln.

Höjdpunkten på detta jubileum var banketten med utdelning av priser och förtjänsttecken. Inbjudna rasföreningar och gäster som deltog under middagen passade på tillfället att hylla jubilaren.
Vandringspris utdelades till duktiga hundar och ägare. Förtjänsttecken delades också ut, där kan särskilt nämnas två medlemmar som varit med sedan starten: Max Adolfsson, Kristdala, och Kai Brorsson, Mjöbäck. Max var med när föreningen bildades och ingick i den första styrelsen i vilken han fungerade som vice ordförande i tio år.

Ebbe Nordstrand, Hästveda, och Dan Johansson, Grönskåra, fick också förtjänsttecken för långt och troget medlemskap. Förtjänsttecken delades också ut till Sune Falk och Therese Östensson. Båda har bidragit med engagerat arbete i föreningen under lång tid.

Svenska Smålandsstövarföreningens ordförande Tore Nilsson till vänster, tillsammans med Max Adolfsson som var med när föreningen bildades. Foto: Privat

Aktiv medlem

Till hedersmedlem har styrelsen utsett Torbjörn Larsson, Arvika. Torbjörn har varit aktiv i många år och suttit i styrelsen som kassör i åtta år, som ledamot i arbetsgruppen för rasvård, samt även varit lokalt engagerad.

Det har varit mycket jobb med att arrangera jubileet men tack vare alla deltagare och den positiva stämning som var i Värnamo har det varit värt varenda timme.

 

Tore Nilsson

Ordförande, Svenska Smålandsstövarföreningen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.