Deltagarna fick många bra tips och råd kring spårträning och eftersök med sina hundar. Foto: Privat

Aktivitetshelg för bassetfolk

Uppslutningen var god när ett 30-tal hundar och minst lika många ägare av rasen basset artésien normand samlades under rasklubbens aktivitetshelg 13–14 juli.

Det blev en välbesökt träff för ägare av basset artésien normand. Foto: Privat

Träffen var förlagd till Stora Segerstad naturbrukscentrum, strax utanför Reftele i Jönköpings län. Deltagarna kom från stora delar av vårt avlånga land, från Skåne i söder till Dalarna i norr, från Värmland i väster och Gotland i öster—och givetvis från många andra platser däremellan.

Vid träffen medverkade även ett par danska basset artésien normand-ägare som nyligen blivit medlemmar i den svenska klubben.

 

Presentation

Helgen inleddes på lördagsmorgonen med samling och presentation av klubben, dess styrelse, alla deltagare, hundar och helgens instruktörer. Vädret med sol och en svalkande vind var perfekt för helgens mångsidiga program.

Instruktörerna är utbildade inom Svenska Jägareförbundet inom både viltspår och lydnad. Anders Schönborg är även drevprovs– och viltspårdomare i Svenska Bassetklubben och tillhör den östra lokalavdelningen.

 

Föreläsning

Lördagen inleddes med en föreläsning om viltspår och eftersök. Fokus låg på juridik, träning och utrustning. Trots att många hundar aldrig hade träffats tidigare gick det alldeles utmärkt för dem att sitta med i föreläsningssalen.

Efter mycket matnyttig information om spår och spårträning blev det förflyttning ut i skogen där det blev fika, härligt hundprat och ett par spårövningar.

Olika aktiviteter varvades med fokus på viltspår, bland annat fick alla möjlighet att se hur det går till att starta på ett viltspårprov i anlagsklass.

Lydnadsträningen gav resultat! Foto: Privat

Lydnadsträning

På eftermiddagen tränades det lydnad enligt modellen ”Fyra lätta steg”. Modellen är framtagen av Barbro Börjesson och används vid Svenska Jägareförbundets lydnadsutbildningar. Återigen visade hundarna att de trivdes tillsammans. Bara en kort stund in på träningen kunde många hundar lämnas sittande utan koppel.

För de som ville fanns även möjlighet att prova hundsporten agility.

 

Drevprovsinfo

Under helgen fick alla även lyssna till en givande föreläsning om hur det går till att starta på drevprov. Instruktör Anders Schönborg lotsade åhörarna genom alla steg, såsom förberedelser, anmälan och hur själva provdagen och bedömningen går till. Föreläsningen engagerade och det blev en bra dialog om hur viktigt det är med meritering av hundar för att bibehålla rasens jaktliga egenskaper.

Thord Markström studerar bett och tänder. Foto: Privat

Utställningsträning

Efter första dagens program blev det trerätters middag som tillagades med gemensamma krafter. Klubbens styrelseledamot Mats Hellstenius fördelade och ledde arbetet i köket med god hjälp av flera av deltagarna.

Under söndagen tränade deltagarna på att visa sina hundar inför hundutställning. Alla hjälptes åt att titta på varandras hundar, till exempel på tänderna, mätte mankhöjd och gav varandra praktiska råd kring hur man visar sin hund i utställningsringen.

 

Malin Thestrup

Mer om rasen

Basset artésien normand är en drivande hund. Rasen används i Sverige vid jakt efter rådjur, hjort, hare och räv. Den spårar och driver vilt med stor säkerhet, inte fort men målmedvetet och med kraftigt skall.

Källa: Rasklubben

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.