torsdag 18 april

Hund

En ensam hund i en hundgård kan börja kalla på uppmärksamhet och dra med sig andra hundar i grannskapet. Foto: Mattias Lilja

Ta in jakthunden på natten!

Ensamma hundar som står i hundgård och skäller nattetid förstör sömnen för grannarna. Hundexperten Barbro Börjesson ger olika lösningar på problemet.

Företeelsen verkar återkomma varje sommar på olika håll i landet. Hundar står ensamma i hundgårdar på nätterna och skäller oavbrutet. Grannar som har sovrumsfönstren öppna i värmen får sin nattsömn förstörd.

Bortsett från att det faktiskt inte är tillåtet att låta hunden stå och skälla på nätterna, varför gör den det – och vad kan man göra åt det?

 

Sova inne

Barbro Börjesson, känd bland annat för sina ”Fyra lätta steg” för många jakthundsägare som gått lydnadskurs med sin hund. Foto: Privat

– Har man bara en hund tycker jag absolut att den ska få sova inne, säger hundexperten Barbro Börjesson.

Hon anser att hundägarna skulle dra nytta av det på flera sätt och uppleva att de får en bättre kontakt med sin hund tack vare mer social samvaro. Det skulle även gagna jakten till hösten.

 

Bättre hundhållning

– Hundhållningen har blivit otroligt mycket bättre i jägarkretsar jämfört med förr i tiden. I dag går man kurser med sin hund, går på utställning, har hunden som kompis och familjemedlem. De flesta kan till exempel kalla in sina hundar och de som går jaktprov vet att de måste ha en relation till sin hund, annars funkar det inte, säger Barbro Börjesson.

Nu för tiden går jägare på kurs med sin hund, deltar på utställning och jaktprov. Man har hunden som kompis och familjemedlem. Foto: Martin Källberg

Bli lydiga

Hon anser att det finns en större förståelse nu för tiden för att även jakthundar kan bli lydiga och att jakten bara blir bättre. Men det finns ju alltid de som inte sköter sig.

– Jag lider med de grannar som utsätts för skällande hundar nattetid, det är förfärligt. Det är en sanitär olägenhet och det får inte vara så, det är hundägarens ansvar, säger Barbro Börjesson.

 

Uppmärksamma på omgivningen

Hon förklarar att jakthundar givetvis är uppmärksamma på vad som händer runt omkring.

– I och med att de är utomhus räcker det ju att en räv slinker förbi så drar de igång. Och de eggar varandra så klart, när de hör andra hundar skälla i trakten.

Till exempel älghundar blir inte ens trötta av att skälla, de ska ju ge skall i timmar när de jobbar.

– Det är jättesvårt att lära hunden att vara tyst. Det kan gå med träning men då måste man ha en relation till hunden och vänja den vid att vara ensam i hundgården. Den ska tillrättavisas om den skäller. Det går med de flesta, men det finns alltid hundar som inte tar till sig det, säger Barbro Börjesson och fortsätter:

– Hunden skulle också må mycket bättre om den förstod att skallet är något man använder i skogen och inte i hundgården.

Hundar är flockdjur. Alla vinner på om hunden får vara familjemedlem och sova inomhus, inte bara när den är valp. Foto: Marie Gadolin

Skärma av

Ett annat råd är att skärma av hundgården så att hunden inte har ett fritt synfält.
– Jägaren vet säkert från vilket håll viltet brukar komma. Om man inte vill sätta upp ett plank kanske det kan fungera med en presenning.

En hund som har fått motion och stimulans under dagen är också mer nöjd med tillvaron och kräver förhoppningsvis inte uppmärksamhet genom ständigt skällande.

Men Barbro Börjesson tycker att den allra enklaste lösningen är:

– Ta in hunden!

Så här säger reglerna

Jordbruksverkets föreskrifter: Endast hundar som är lämpade för och individer som har anpassat sig till ständig utomhusvistelse får hållas utomhus dygnet runt och året om. Hundar som permanent hålls i rastgård ska dagligen rastas på annan plats.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.