tisdag 25 juni

Hund

Publicerad 9 augusti 2016 - 13:21

Sommar – ha koll på hundens öron och päls

Det är sommar och varmt och många hundar älskar att bada. Som ett brev på posten kan de få olika hälsoproblem.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se
Bli medlem med tidning

Olle Olssons breton fick problem med sitt ena öra.

– Det kom väldigt fort, först på det ena och sedan även det andra örat. Det blev tjockt och skorvigt inuti. Men det var väldigt lättbehandlat, veterinären skrev ut örondroppar som hjälpte snabbt, berättar han.

Hos människor kommer öroninflammation ofta inifrån, efter en halsinfektion. Bakterier från svalget vandrar upp genom örontrumpeten.

 

Utifrån

Så är det oftast inte hos hundar, vars öronproblem i regel sprider sig utifrån och in, om de inte behandlas. En inflammation orsakad av svamp eller bakterier i den yttre hörselgången kan spridas till mellanörat och i värsta fall vidare till innerörat.

Därför är det bra att som rutin även titta i och lukta i hundens öron, när man gör sin vanliga genomgång av klor, tänder, päls med mera. För att undvika problem med öronen bör man ansa pälsen under öronlappen, om hunden är långhårig. Vissa raser får också mycket hår i den yttre hörselgången, som behöver plockas bort.

 

Skabb

Symptom på öroninflammation är klåda, brun gegga, förtjockad hud som kan vara röd och dålig lukt i örat. Hunden kanske skakar på huvudet oftare eller håller huvudet snett, med det onda örat neråt.

Har hunden kontakt med katter finns risken att den fått öronskabb som orsakar inflammationen. Oavsett orsak behöver hundar med öronproblem göra ett besök hos veterinären, som kan ge adekvat behandling. Långvarig inflammation i yttrehörselgången kan bli mycket smärtsam.

 

Eksem

Ett sommarrelaterat problem är så kallade hot spots, eller fukteksem. Nästan från ena stunden till nästa, har hunden en kliande, fuktig fläck i pälsen som gör ont. Får hunden klia blir det snabbt ett sår.

Pälsen runt fläcken bör klippas bort och såret tvättas.

– Jag rekommenderar klorhexidinsprit och kalkpasta så det torkar upp. Väteperoxid går också bra och vissa använder potatismjöl för att torka upp, säger hunduppfödaren och veterinären Eva Fabiansson-Johnsson.

Orsaken till fukteksem är oklar, men det är ofta ett återkommande problem. Har en hund en gång haft det, är risken stor att den får det igen.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Senaste nytt

   Instagram

   Färre skadades
   Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
   Gör din egen hundmat
   Här får du några tips på hur du gör hundmat.
   Jaga med förnuft när det är kallt
   Sträng kyla är farligt för hunden
   Varg angriper jämthund
   Varning för starka bilder

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet