fredag 21 juni

Hund

Foto: Olle Olsson

Fråga veterinären: Kan hundvalpen gå i trappa?

Premium

Solveig: Jag har en valp/unghund vars uppfödare säger att den inte får gå i en enda trappa innan den är fullvuxen. Kan det verkligen stämma, när den utan problem går promenader på upp till flera kilometer?

Veterinär Jonas Malmsten svarar:

Det verkar vara vanligt att tro att valpars eller unghundars leder och skelett inte tål att gå i trappor. Men det är inte farligt om man gör det med måtta.

En åtta veckor gammal valp kanske inte behöver gå upp för trappor i ett tiovåningshus flera gånger varje dag, men en tolvveckors större hundvalp kan gå upp och ner mellan våningarna i en vanlig villa förutsatt att den har lärt sig, och att den inte faller och skadar sig.

Man får göra saker med förnuft och lite känsla – och med måtta. Kan hunden gå i trappor utan att ta ut sig eller falla så är det okej. Kan hunden gå ett par kilometer utan att bli speciellt trött så är det okej. Man ska dock tänka på att växande hundar ­behöver mycket energi för att växa och röra på sig, så man får inte överbelasta muskler, leder och skelett. Så klart behöver den också mycket vila.

Det är nog ovanligt bland jakthundsägare att medvetet överanstränga sin valp eller unghund, eller ge den för lite foder och för lite vila. Dock kan alla hundar med befintliga eller begynnande ledproblem få olika typer av besvär. Misstänker man något så bör man kontakta sin ­veterinär. Trappor och promenader är okej, men gör det med måtta och njut av valp- och unghundstiden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.