fredag 14 juni

Hund

Foto: Martin Källberg

Försäkringsbolag vill att hundägare ska jämföra priser hos veterinärer: ”Vi har makt att påverka”

Försäkringsbolaget Svedea tycker att hundägare ska bli mer medvetna konsumenter och ta in prisuppgifter från flera veterinärer. På sikt skulle det kunna leda till lägre veterinärvårdskostnader.

Försäkringsbolaget gjorde hösten 2019 en kundundersökning som fick drygt 5.500 svar. Tre av fyra tillfrågade hundägare tycker att kostnadsnivån för veterinärbesök är för hög, rapporterar Svedea.
Resultatet är i linje med Konkurrensverkets kartläggning som visar en ökad omsättning i djursjukvårdsbranschen 2013–2016 med 38 procent.

Konkurrensverket riktar kritik mot djursjukvården

– Det har varit en dramatisk ökning av kostnaderna de senaste åren. Jag tycker att vi djurägare bör ta ett större ansvar och kräva tydliga prisuppgifter från veterinärerna innan vi söker vård för våra djur. Genom att jämföra priser – precis som vi gör när vi ska anlita hantverkare – ökar vi chansen att hålla konkurrensen på en sund nivå, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkringar på Svedea.

Veterinärvård: Var en medveten konsument

De hundägare som upplever priserna som höga är dock dåliga på att jämföra olika klinkers priser. Bara 15 procent gör det regelbundet, 35 procent gör det ibland.

– Bland de som upplever kostnadsnivån som hög kollar hälften aldrig vad priset är hos konkurrerande kliniker. Det är stor risk att prisutvecklingen fortsätter öka om inte vi djurägare reagerar. Vi har makt att påverka, bara vi använder den rätt och börjar jämföra priserna hos olika veterinärer, säger Odd Einar Bruem.

Tips för lägre veterinärkostnader

• Var en aktiv konsument och kolla priser innan djuret behöver akut vård.

• Kontakta en digital veterinär först, kanske behövs inget veterinärbesök.

• Undersök vad som ingår i behandlingen, så blir priset enklare att jämföra.

• Du som djurägare väljer själv vilken veterinär du vill besöka, undersök vilka alternativ som finns i din närhet.

Källa: Svedea

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.