fredag 19 april

Hund

Många valp­ar sätter sig förväntansfullt när matskålen hålls över dem. Utnyttja detta för att lära den SITT. Foto: Sten Christoffersson

Sitt är grunden för hundens lydnad

Premium

Sitt är grunden för all lydnad hos en hund. Kan du alltid sätta den, kontrollerar du hunden fullständigt. I alla lägen, vad som än händer.

Kommer till exempel inte hunden då du kallar, kan du sätta den och låta den sitta och ”mogna” tills den känner det som en befrielse att få komma till dig.

Över huvud taget kontrollerar du en hund betydligt bättre om du när som helst kan neutralisera den med ett sittkommando. Träna därför sitt redan innan valpen är tre månader genom att begära att den ska sätta sig vid matskålen och titta upp på dig, innan den får börja äta.

 

Snart behöver du inte hålla tillbaka valpen, men var beredd att ingripa om den skulle kasta sig över maten. Foto: Sten Christoffersson

I början ska du inte begära att valpen sitter, utan endast hålla den från matskålen med ena handen några sekunder, innan du säger VARSÅGOD och släpper den.

Snart lär den sig att det inte är lönt att streta emot och då kan du försiktigt trycka ner valpens bakände så att den sitter, medan du pratar vänligt med den.

Efter ytterligare en tid kan du släppa den helt, men var beredd att ingripa om valpen inte väntar på tillåtelse att börja äta.

Börja nu använda kommandot SITT och se vänligt men bestämt till att den gör som den blir tillsagd. Genom att samtidigt med SITT höja handen, lär du valpen att det också är ett sittkommando. Snart lyder den båda två var för sig.

 

Så småningom väntar du med att ge klartecken tills valpen ­tittar upp på dig. Använd gärna en uppsträckt arm som tecken på att den ska sitta. Foto: Sten Christoffersson

Låta den vänta

När valpen pålitligt sitter och tittar på maten i väntan på ditt kommando, ska du låta den vänta tills den undrande tittar upp på dig när du inte säger VARSÅGOD.

I samma ögonblick som den tittar på dig ska den få tillåtelse att börja äta och samtidigt beröm. Så småningom kan du låta den hålla ögonkontakt lite längre tid innan den får äta.

Är du konsekvent har du snart en valp som kommer farande när den hör dig sätta ner matskålen, bromsar in och sätter sig förväntansfullt vid den och tittar upp på dig. Då inser du att det inte bara är SITT ni tränat, utan även uppmärksamhet och att ditt ledarskap fungerar. Allt det kommer ni att ha stor nytta av framöver.

Det är nu dags att träna sitt i många andra sammanhang också, men var noga med att hunden ska sitta kvar tills du ger den tillåtelse att resa sig.

 

Foto: Malou Kjellsson

Träna inkallning

När valpen väl kan sitta och stanna kvar har du ett utmärkt läge att träna inkallning.

Sätt valpen, gå några steg ifrån den, kalla på den och belöna. Med tiden kan du gå allt längre ifrån den och pröva i olika miljöer.

Det ska alltid vara positivt för valpen att komma till husse eller matte. Belöna ofta med en godbit och alltid med vänliga ord och omklappning.

Utnyttja sådant som valpen tycker om till att träna inkallning, till exempel att den får mat, får komma ut på promenad eller att någon leker med den.

Om den vänjer sig vid att inkallning är början på något trevligt, kommer den både fort och glatt när du kallar.

 

Inga tvingade krav

Tänk på att du inte kan ställa tvingande krav på en liten valp. Samtidigt är det viktigt att valpen lär sig komma varje gång du kallar på den.

Det problemet löser du genom att inte kalla in valpen när den håller på med något intressant, som att leka med en annan hund eller nosa på en spännande fläck. Men just som den slutar intressera sig för vad den håller på med, har du ett gyllene tillfälle att kalla in den.

Ett annat tips är att halvspringa från valpen eller gömma dig om den inte kommer direkt.

 

Artikeln är hämtad ur Svensk Jakts Tema ”Valpuppfostran” i nr 4/2010.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.