måndag 20 maj

Hund

Foto: Sten Christoffersson

Så uppfostrar du hundvalpen

Premium

En hundvalp lär sig hela tiden, vare sig du påverkar den eller inte. Särskilt mottaglig för inlärning är den från tre till sex månaders ålder. Som hundägare gäller det att utnyttja denna mottagliga period hos jakthundvalpen till att ge den goda vanor och börja forma det beteende man vill se hos den färdiga hunden.

Flockledare blir du genom att vinna hundens förtroende och respekt genom att vara tydlig och konsekvent, men samtidigt kärleksfull och berömmande.

”Många hundars misslyckande beror inte på arvsanlagen utan på en felaktigt utnyttjad uppväxtperiod. Vad är det för mening med att en valp har den bästa härstamning och de yppersta anlag, om den kommer i händerna på en människa som hävdar att utbildningen ska börja först när den är åtta eller nio månader? De verkliga skillnaderna i det framtida inlärningsresultatet uppstår under valpåldern, då samspelet mellan hund och människa fastställs för all framtid.”

Citatet av Eberhard Trumler, österrikisk etolog som ägnade en stor del av livet åt att studera hundars beteende.

 

Alla jakthundar ska kunna stanna kvar i bilen när bakluckan öppnas, annars riskerar de att förr eller senare bli överkörda. Vänj valpen redan från början! Foto: Sten Christoffersson

 

Artikeln är hämtad ur Svensk Jakts Tema ”Valpuppfostran” i nr 4–2010.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.