måndag 20 maj

Hund

Foto: Sten Christoffersson

Valpuppfostran: Motivation och stress

Premium

Du ska leka och busa med din valp och när ni arbetar tillsammans ska valpen tycka det är kul.
Men alla övningar måste anpassas till valpens motivation och mognadsnivå. Då kommer det hela, bokstavligt talat, att gå som en lek.

Stöter ni på problem ska du genast avbryta och låta valpen återgå till en övning den klarar av och tycker om. Sedan ska du sätta dig ner och tänka över situationen.

Var det du som gjorde fel och inte lyckades få valpen att förstå vad du vill? Eller är den ännu inte mogen för övningen?

Det är till exempel väldigt lätt att överskatta valpens förmåga att förstå och kräva för mycket för snabbt. Försök göra övningen enklare eller vänta någon vecka och försök igen.

 

Tvärt om

Andra gånger är det tvärt om. Valpen lär snabbt och tycker det är kul och blir glad och upphetsad. Då gäller det att inte låta den få sin vilja fram hela tiden.

Det är ju du som bestämmer och sätter gränser. Dessutom är risken stor att valpen hetsar upp sig och tappar koncentrationen.

Du måste vara väldigt försiktig så att du inte vänjer valpen vid att stressa upp sig inför en övning eller ett träningspass. Träna passivitet ibland.

 

Hämta tennisboll

Brukar du till exempel låta den hämta en tennisboll, ska du ofta kasta bollen, själv gå och hämta den och sedan börja syssla med något helt annat tillsammans med valpen.

Vänj den vid att det ofta inte händer något på långa stunder, så att den slappnar av och kan ta det lugnt, till och med ta en tupplur i din trygga famn. Då kan du också passa på att vänja den vid att du tittar i dess öron, undersöker tänder, tassarna och så vidare.

Ta gärna fram klotången och låtsasklipp klorna och nyp ibland av yttersta spetsen på någon klo. Det kommer du att ha stor nytta av framöver.

 

Artikeln är hämtad ur Svensk Jakts Tema ”Valpuppfostran” i nr 4–2010.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.