Så bygger du en enkel valplåda
PremiumDet är betryggande att vara väl förberedd, när väntan är över och valparna äntligen är födda. En nödvändig sak att ha är en valplåda där de ska bo och leva den första tiden.
Så här bygger du en enkel valplåda.
Redskapsbodens Christian Larsson visar hur du bygger valplådan.
En viktig detalj med valplådan är att tiken inte kan lägga sig på någon valp och ofrivilligt klämma den mellan sig och väggen. För att förhindra detta är den här lådan utrustad med en sarg gjord av rundstav som är placerad på lämplig höjd. Sargen fungerar även som stabilisator när lådan monteras. Med den här designen kan man plocka isär lådan när valpperioden är över och enkelt förvara som ett platt paket på lämpligt ställe.
Upp till medelstora
Storleken på den här lådan är baserad på små till medelstora hundar. Bygg bara lite rymligare för större hundraser, glöm inte då heller att anpassa sargens höjd. Den här valplådan är konstruerad i vanlig 10 millimeters plywood och sätts enkelt ihop utan skruv eller verktyg. Det finns en sidohängd dörr för att tiken ska kunna gå ut och in som hon vill och en lucka som fälls ner på ena sidan för att enkelt komma åt att städa i valplådan.
Det blir en del att torka upp så beroende på underlaget vill man nog gärna ha ett golv av något slag; i den här varianten används en bit av en vanlig våtrumsmatta som golv.
Följ de enkla stegen nedan för att uppnå ett bra resultat.
Steg 1
Börja med att såga ut dom fyra sidorna enligt ritningen; två långsidor och två kortsidor.
Du ska kunna få ut alla fyra sidorna av en plywoodskiva för just den här valplådan. Såga sedan ut de två spåren i varje skiva genom att först mäta upp enligt ritningen och borra ett 12 millimeters hål i slutet av varje spår. Använd sedan cirkelsågen och såga försiktigt ut vardera sida av spåret fram till det borrade hålet. Här beror stabiliteten av hela lådan ganska mycket på spårens storlek, för breda spår gör att lådan inte blir lika stabil.
Ta hjälp av en japansåg den sista biten för att inte riskera att något går sönder.
Steg 2
Såga ut en lucka på ena långsidan. Den här luckans funktion är att göra det enklare att kunna nå in och städa lådan från ett håll om den till exempel är placerad i ett hörn.
När valparna blir större kan man fälla upp luckan för att förhindra de mest frihetstörstande individerna att ta sig ut. Det går naturligtvis att såga ut fler luckor vid behov.
Såga sedan på den ena kortsidan ut en dörr som är till för tiken. Det är viktigt att de utsågade spåren är på motsatt sida som luckan på långsidan, och på samma sida som dörren på kortsidan, se ritningen för mer detaljer.
Steg 3
Borra två 29 millimeters hål för rundstavarna i varje sida enligt ritning. Observera att hålen på långsidorna ska vara placerade längre upp än de på kortsidorna.
Det är viktigt att även här hålla koll på vilken sida hålen ska vara i förhållande till de sågade spåren. Slipa sedan bort flisor och andra ojämnheter på sidorna. Kapa de fyra rundstavarna i rätt längder och borra ett 5 mm hål i varje ände på vardera rundstav för ringsprintarna.
Steg 4
Börja med att sätta ihop en långsida och en kortsida. Montera sedan nästa kortsida genom att vinkla upp de två andra bitarna. Då ska spåren vara rättvända för den sista långsidan som enkelt monteras dit uppifrån. Dra igenom rundstavarna och fäst ringsprinten, då ska valplådan vara stabil.
Nu är det bara att skruva på luckan och dörren med gångjärnen. Skruva först fast gångjärnen i luckan och dörren för att enkelt skruva fast de i respektive sida på lådan.
Vill du lägga in ett golv så är det bra att använda en våtrumsmatta. Skär ut den i samma storlek som längden på väggarna och kapa bort 40×40 millimeter i varje hörn för att få den att passa med uppvikta sidor. Mattan bör du såklart lägga in innan du sätter dit rundstavarna.
Se filmen här ovan för mer detaljer.
Här laddar du hem ritningar till valplådan
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.