Regeringen ändrar paragraf 28
Regeringen har beslutat att ändra paragraf 28 i jaktförordningen, som berör rätten att försvara hundar och andra tamdjur mot rovdjursangrepp. Den som i en sådan situation skjuter björn, varg, järv eller lodjur ska från den 1 juli 2013 anmäla detta till länsstyrelsen inte till polisen, som nu är fallet.
Beslutet fattades vid torsdagens regeringssammanträde. Regeringen anammar därmed det förslag som rovdjursutredaren Lars-Erik Liljelund förra året lade fram i sin stora utredning Mål för rovdjuren (SOU 2012:22).
Den nuvarande ordningen innebär att utredning om eventuellt jaktbrott mer eller mindre per automatik inleds när ett paragraf 28-ärende anmäls. När brottsutredning inleds innebär det att vapen beslagtas, en ordning som under lång tid fått skarp kritik inte minst från jägarhåll. Dagens beslut innebär att anmälan först ska göras till berörd länsstyrelse. Länsstyrelsen ska sedan göra en bedömning om huruvida ärendet ifråga ska polisanmälas.
Eskil Erlandsson |
Vi har sett väldigt många fall som inneburit att vapen automatiskt har beslagtagits för lång tid. Den nya ordningen kommer att spara polisresurser och minska besvär för djurägare och jägare som hamnat i situationer där man blivit tvingade att använda sig av paragraf 28, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson till Svensk Jakt.
Jag vet att det här beslutet är ett efterlängtat sådant för många jägare och djurägare, säger Eskil Erlandsson.
Jaktförordningen paragraf 28 (nuvarande utformning)
28 § Om något av rovdjuren björn, varg, järv eller lo angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp, får åtgärder vidtas för att skrämma bort rovdjuret.
Rovdjur som avses i första stycket får dödas av ett tamdjurs ägare eller vårdare för att skydda tamdjuret
1. när rovdjuret angriper och skadar tamdjuret eller om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående,
2. om det finns skälig anledning att befara ett angrepp på tamdjuret och dödandet sker i omedelbar anslutning till att rovdjuret har angripit och skadat eller dödat tamdjur, eller
3. om rovdjuret befinner sig inom inhägnat område avsett för skötsel av tamdjuret och det finns skälig anledning att befara ett angrepp där.
Rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet.
Åtgärder enligt andra stycket 3 får, när det gäller lo, vidtas även för att skydda vilt som hålls i vilthägn eller liknande anläggning enligt 41 a §. Förordning (2009:310).
28 a § Åtgärder enligt 28 § andrafjärde styckena får även vidtas av annan som handlar på uppdrag av ägaren eller vårdaren för att skydda jakthund som används i jaktlag, tamdjur som befinner sig inom inhägnat område avsett för skötsel av tamdjuret eller vilt som hålls i vilthägn eller liknande anläggning enligt 41 a §.
Detsamma gäller när uppdrag saknas men den som vidtar åtgärden har skälig anledning att anta att ett sådant skulle ha lämnats om det funnits möjlighet till det. Förordning (2009:310).
28 b § Åtgärder enligt 28 och 28 a §§ får vidtas på annans jaktområde och trots bestämmelserna i 9 §. Sådan jakt är dock inte tillåten inom nationalparker. Förordning (2009:310).
28 c § Naturvårdsverket ska fortlöpande bedöma om möjligheten att döda rovdjur med stöd av 28 § andrafjärde styckena och 28 a § försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde eller annars används i stor omfattning. Om Naturvårdsverket bedömer att så är fallet ska verket genast anmäla detta till regeringen. Förordning (2009:310).
28 d § Den som i fall som avses i 2828 b §§ har dödat ett djur ska snarast möjligt anmäla händelsen till närmaste polismyndighet. Djuret får inte flyttas utan medgivande från polismyndigheten. Förordning (2009:1265).
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.