Miljöåklagare Christer B Jarlås.

Miljöåklagare Christer B Jarlås har JO-anmälts efter att ha drivit det uppmärksammade Sjundafallet. Foto: Jan Henricson

Åklagare i vargmål JO-anmäld

Kammaråklagare Christer B Jarlås har JO-anmälts för sin handläggning av förundersökningen och åtalet mot den jägare som 29 september 2015 sköt vargtiken i Sjundareviret för att freda sin hund.

Anmälare är Nils-Olof Olsson, Järfälla, tidigare biträdande riksjaktvårdskonsulent hos Jägareförbundet, som anser att Jarlås disponerat polisens och åklagarmyndighetens resurser på ett sådant sätt att han bör kritiseras.

I det mycket uppmärksammade målet frikändes jägaren vid Södertälje tingsrätt 6 mars 2018. Ett rättsutslag som vunnit laga kraft.

 

Förundersökning inleddes

Rätten fann att jägarens handlande var lagligt enligt paragraf 28 i jaktförordningen, som medger rätt att skydda tamdjur mot rovdjursangrepp. Jägaren hade först skrikit sig hes för att störa vargen, därefter skjutit varningsskott. Vargen fortsatte dock att smyga mot hunden, en terrier.

När skottet som stoppade vargen avlossades var avståndet mellan hund och varg endast fyra– fem meter.

Den oskygga vargen hade bara ett par veckor innan den sköts även varit föremål för skyddsjakt på länsstyrelsens uppdrag.

Sedan vargen skjutits kom fem polismän till platsen, en förundersökning ledd av miljöåklagare Christer B Jarlås startade och jägaren fick veta han var misstänkt för grovt jaktbrott.

 

Många långa förhör

Förundersökningen, som kom att pågå i två år, innebar stort obehag för jägaren som fick utstå husrannsakningar och många, långa förhör. Till detta kan läggas den stora uppmärksamheten i media och från WAS (Wolf association Sweden) var medlemmar benämnde Jarlås som ”vår åklagare”.

Anmälaren vill nu att JO utreder om förundersökningen bedrevs på ett sådant sätt att den var proportionerlig med hänsyn till det misstänkta brottet och det svaga bevisläget.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev