Om hunden blir sjuk i skogen
PremiumMed tanke på hur många timmar av sitt liv en jakthund är ute i skog och mark är det egentligen förvånansvärt hur sällan den skadar sig. Men om olyckan är framme är det viktigt att veta vad man som djurägare kan göra.
I början av jaktsäsongen kan det bli riktigt varmt. Då är det lätt att hunden blir överhettad. Det är viktigt att minnas att hunden har begränsade möjligheter att sänka sin kroppstemperatur, förutom genom hässjning. Den har få svettkörtlar som i stort sett är begränsade till tassarna.
Hundar kan alltså ganska lätt råka ut för överhettning, vanligen i bilar. Om det är varmt i början av jaktsäsongen ska hundar inte lämnas kvar i stängda bilar. Om du lämnade bilen i skugga står den kanske i sol en stund senare. Det räcker i så fall inte att låta fönstren vara nervevade en bit.
Råkar en hund trots allt ut för värmeslag ska den kylas ner! Det är bråttom, hunden dör annars. Spola den med kallt vatten eller lägg den i ett dike. Kyl framför allt tassar och ben med kallt vatten. Där nås ytliga blodkärl och risken för hjärnödem minskas tack vare snabb nerkylning. En kroppstemperatur över 42 grader leder till döden.
Men ha kontroll på hundens temperatur, den ska inte kylas ner under normal kroppstemperatur.
Det viktiga vattnet
Ha alltid en flaska dricksvatten till hands under jakten! Det är inte alltid hunden finner ett vattendrag att dricka ur, det gäller både när det är riktigt varmt och riktigt kallt ute. Vattendrag torkar upp och vattendrag fryser. Hunden behöver vätska när den jobbar, mycket vätska!
Det gäller inte minst när det är minusgrader och kroppen går på högvarv för att hålla värmen. Inte alla hundar är pigga på att dricka. Du kan lättare få i en sådan hund vatten om du använder en sportflaska med plastpip som du stoppar in i hundens mungipa. Ett annat alternativ är att blanda ut en liten mängd torrfoder eller rå köttfärs i vattnet. Då brukar även den mest kräsna hund vilja dricka!
Visitera hunden
Många skador och tillbud kan förebyggas eller lindras genom visitering av hunden före och efter jakten. Upptäcks en skada snabbt minskar risken att den förvärras.
En jakthund ska givetvis ha en god grundkondition och utfodras med ett lämpligt foder. Den ska skötas om som den elitidrottare den är! Klorna ska vara klippta, håret mellan trampdynorna kort.
Allmäntillståndet ska inte vara påverkat av någon infektion eller inflammation. En så simpel sak som tandsten kan leda till inflammerat tandkött som i sin tur kan orsaka andra sjukdomstillstånd.
Vad är normalt
Visitering går i första hand ut på att du känner din hund. Vad har den för temperatur normalt? Vilken färg på slemhinnor i mun och ögon? Puls i vila?
När du visiterar hunden går du igenom den från topp till tå. Kontrollera att ögonen är rena och klara. Det har väl inte fastnat något gräsfrö i slemhinnan? Undersök nosen, den ska vara torr och inte ha något näsflöde. Öronen ska vara ljusa och lukta gott, i alla fall inte lukta illa.
Pälsen ska vara ren, inte ha några nakna fläckar och heller ingen ohyra. Plocka bort fästingar! Åtminstone i landets södra del kan det hända att hunden får fästingar till och med på vintern.
Känn med händerna över kroppen, benen och svansen och kontrollera att hunden inte är öm någonstans. Känn efter att det inte har fastnat kardborrar eller andra vassa, irriterande växtdelar. I viss terräng kan hunden dra på sig mängder av kardborrar.
Gå vidare till tassarna. Är klorna hela? Inga sprickor i trampdynorna? Kontrollera särskilt kanten mellan trampdyna och hud på tassarna. Skrubbsår där måste få läka ut ordentligt, i minst en vecka, annars kan hela jaktsäsongen vara förstörd.
Gör det till en god vana att snabbt gå igenom hunden innan den släpps, likaså när jakten är avslutad för dagen. Det tar inte mer än ett par minuter.
Sjukvårdslåda
Ha alltid en komplett och välutrustad sjukvårdslåda till hands, på jakten och i bilen. Glöm inte att fylla på den efter hand som material blir förbrukat.
En akutlåda bör innehålla följande:
Koksaltlösning för rengöring av sår
Bomull
Sterila kompresser
Kirurgtejp
Gasbinda
Klibbinda i olika bredder
Sax
Pincett
Klotång
Ögonsalva
Febertermometer
En filt är också bra att ha med, dels för att hålla en skadad eller nerkyld hund varm, men också för att vid behov skapa en bår. Telefonnummer till veterinärer och djursjukhus har du förstås i mobilen.
Första hjälpen
Regel nummer ett vid en allvarlig skada är att försöka få hunden till veterinär eller djursjukhus så snabbt det bara går. Men om hundens liv är hotat av till exempel andnöd eller blödning måste detta förstås åtgärdas först.
Har hunden svårt att andas dras tungan ut en bit ur munnen och skräp eller andra främmande föremål tas bort. Hur ser slemhinnan ut i munnen? Är den blåaktig så tyder det på andningssvårigheter. Konstgjord andning kan ges genom att hundens hals sträcks ut, munnen stängs och man blåser in luft genom nosen på hunden ungefär 20 gånger per minut.
Slår hundens hjärta? Om inte ska den ha hjärtmassage. Detta är svårt att lyckas med, men bättre att göra ett försök än att låta bli!
Chock och blödning
Är slemhinnorna i hundens ögon och mun blekare än normalt kan det tyda på chock. Håll hunden varm och i stillhet.
Kraftiga blödningar måste stoppas så snabbt som möjligt. Lägg på ett tryckförband (helst sterilt material närmast såret) och tryck även med händerna. Håll den blödande kroppsdelen högt om det är möjligt.
Brännskador och skållningsskador ska kylas av länge med kallt vatten. Även en hund som drabbats av värmeslag måste kylas ner. Försök lägga den i ett vattendrag eller häll vatten över den.
Förfrysta kroppsdelar ska tinas upp långsamt och försiktigt! Värm gärna med dina egna händer.
Att bära hunden
Det kan vara svårt att bära en större hund ut ur skogen. Även en mindre hund känns tung efter en stund. Det bästa är om man kan tillverka en provisorisk bår, men det kräver att man är två som bär. Av din jacka eller tröja kan du knyta ihop en säck som gör hunden lättare att bära.
Man kan också träna hunden i förväg att bli buren över ens axlar, det underlättar om det skulle bli aktuellt någon gång.
Enligt Djurskyddslagen är det inte tillåtet att sy sin hund själv om den har ett öppet sår annat än i väldigt speciella fall. Gör rent såret med tvål och vatten eller koksaltlösning, lägg ett förband och ta hunden till veterinär. Ett sår bör sys inom åtta timmar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.