lördag 20 april

Hund

Nya rön om livmoderinflammation

Så här ser en frisk livmoder hos hund ut. Foto: Ragnvi Hagman

Iakttagelser vid klinisk undersökning, halten av vita blodkroppar och olika inflammationsmarkörer i blodet ger ledtrådar för att på ett tidigt stadium diagnosticera livmoderinflammation. Detta visar en avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet.

Livmoderinflammation är en vanlig och livshotande sjukdom hos tikar och den behandlas vanligen kirurgiskt. Veterinär Supranee Jitpean visar i sitt doktorsarbete vid SLU vilka möjligheter det finns att tidigt identifiera tikar som löper stor risk att drabbas av komplikationer. Fler tikar med dålig prognos skulle överleva om en optimal behandling kan sättas in i ett tidigt skede. Slutsatserna i arbetet bygger på analyser av försäkringsdata för olika raser, sjukjournaler och en rad blodtester.

Värst drabbade
En genomgång av försäkringsdata visade att 19 procent av alla tikar hade diagnosticerats med livmoderinflammation före tio års ålder. Risken att drabbas var dock betydligt större för vissa av de 110 olika raser som ingick i materialet. I tio raser drabbades minst hälften av tikarna, dock inga jakthundsraser.
– Längst ned i listan finns norrbottenspets (4 procent) och finsk spets (3 procent), säger Supranee Jitpean.
Supranee Jitpean har också gjort en systematisk genomgång av sjukjournaler, som täckte 315 tikar som behandlats kirurgiskt för livmoderinflammation. Där visade det sig att flera iakttagelser som görs vid klinisk undersökning, liksom resultat från laboratorieanalyser, kan vara till god hjälp vid bedömningen av prognosen för en tik med livmoderinflammation.

Viktigaste upptäckten
Den viktigaste upptäckten var att tikar med lågt antal vita blodkroppar hade en 18 gånger förhöjd risk för bukhinneinflammation, som är den vanligaste komplikationen och som diagnosticerades hos 13 procent av tikarna. Hos tikar med lågt antal vita blodkroppar fanns också en förhöjd risk för förlängd vårdtid på djursjukhus efter operationen.
I avhandlingen har Supranee Jitpean även undersökt om det går att bedöma prognosen för sjuka tikar med hjälp av olika inflammationsmarkörer i blodprov. I denna studie jämfördes hon 30 tikar med livmoderinflammation och 17 friska kontrolltikar. Resultaten tyder på att man hittat en potentiell markör för att diagnosticera blodförgiftning hos hundar.

Livshotande sjukdom

Nästan var femte tik drabbas av livmoderinflammation. Det är en livshotande sjukdom och det är viktigt att kunna identifiera tikar med särskilt dålig prognos i ett tidigt skede.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.