Norska jägare som inte åker till Norrbotten och jagar på grund av sjukdomsutbrottet hos hund får tillbaka pengarna de lagt ut på jakttillstånd på statens marker ovanför odlingsgränsen, enligt ett beslut i länsstyrelsen. Foto: Jan Henricson

Norska jägare får tillbaka utlägg för jaktkort

Norska jägare som väljer att stanna hemma från jaktresor på grund av den grasserande hundsjukdomen får tillbaka utlägg de haft för jakttillstånd i Norrbotten, enligt ett beslut i länsstyrelsen.

Den mystiska sjukdom, i flera fall med dödlig utgång, som den senaste veckan drabbat hundar i Norge oroar också svenska hundägare.

På måndag 16 september öppnar ripjakten för i utländska jägare och tusentals norrmän väntas släppa sina hundar på statens marker i fjällen. Något som väcker starka reaktioner och synpunkter från många bekymrade svenska jägare.

Tidigare har Jordbruksverket gjort klart att man inte avser att vidta några speciella åtgärder för att försöka hindra att sjukdomen når Sverige med hundar som korsar gränsen.

– Ingen vet ännu vad det här är för sjukdom och vad som orsakar den och därför är det svårt för oss att ge några andra råd än att man inte ska låta sin hund hälsa på okända hundar, sa Karin Åhl, veterinär hos Jordbruksverket tidigare till svenskjakt.se.

Allvarlig hundsjukdom i Norge – Jordbruksverket avvaktar

 

Svenska Kennelklubben har vädjat till norska jägare att lämna sina hundar hemma. I ett uttalande skrev klubben:

”Utbytet mellan jägare i våra två länder är omfattande och oftast till stor glädje för alla parter. I det allvarliga läge som råder nu bör alla involverade visa respekt för den oro som finns”

SKK vädjar till norska jägare med hund: Kom inte till Sverige och jaga

Nu, kan man säga, uppmuntrar länsstyrelsen i Norrbotten norska jägare att stanna hemma genom att återbetala avgiften till jägare som redan köpt jakttillstånd på statens marker ovan odlingsgränsen i Norrbottens län.

Norges Jeger- og Fiskerforbund anser att jakten med hund kan bedrivas som vanligt, både i Norge och i Sverige. Man följer råden från ansvariga myndigheter och några propåer om att stoppa hundjakten har inte kommit därifrån.

Norska jägareförbundet: Vi kan jaga med hund som vanligt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.