Kraftig ökning av ormbett

Ormbetten var ganska sena i år på grund av kylan, men nu är de här med besked. Under de två första veckorna i maj ökade andelen ormbitna hundar med 97 procent, jämfört med samma period förra året. Det visar statistik från Agria Djurförsäkring.

– Den härliga sommarvärmen lockar fram huggormarna och under de två senaste veckorna ser vi en markant ökning i år jämfört med tidigare år under samma tidperiod., säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur på Agria Djurförsäkring.
De flesta hundar som blir bitna i nosen och frisknar till, men värst drabbade är djuren som blir bitna i tassen. Ett bett i tassen kan leda till dödlig utgång. 
Under 2015 uppskattar Agria att ett tiotal hundar avled till följd av ormbett, medan cirka 2.500 hundar fick söka veterinärvård.

Symptom på ormbett
Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag blir djuret trött och vill helst ligga ned. Efter någon eller några timmar svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.
För att undvika att giftet sprids bär du bära hunden, håll det i stillhet och sök snarast veterinär. Som intensivbehandling får hunden ibland ormserum som motgift.
Vissa veterinärer väljer att behandla hunden med kortison, något som forskning visar inte har någon effekt. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.