fredag 14 juni

Hund

Svenska laget – från vänster Emil Ros med DR d’s Port Ellen, lagledaren Rolf Eriksson, Göran Mejsjö med Wahlbergets Orvar och Johan Axelsson med Smen’s Rut. Foto: Björn Tore Egeland

Sverige vann taxarnas NM i drev

Danmark stod i tur att arrangera årets nordiska drevmästerskap för tax, som avgjordes i närheten av Thisted på Jylland. Sverige vann med 176 poäng, Finland kom på andra plats med 153 poäng, Danmark på tredje plats med 149 poäng och Norge sist med 108 poäng.

Det är inte bara de danska markerna som skiljer sig åt terrängmässigt jämfört med svenska förhållanden, utan även de danska drevprovsreglerna. I Danmark är den sammanlagda provtiden två timmar och dessutom ska hunden få upptag inom max en timme för att få fortsätta med provet. De danska bedömningsreglerna innehåller fem moment där maxpoängen är 70 poäng. Förutom domaren finns alltid en vägvisare med och dessutom två till tre observatörer som är utplacerade på strategiska ställen på provytan. På mästerskapet dömde varje domare tre hundar.

 

Nervös väntan

– Det var inte så gott om drevdjur på min provyta och när jag släppte Orvar fick han inte upptag förrän efter 50 minuter, säger Göran Mejsjö från Karlskoga, som startade med Wahlbergets Orvar. Han fortsätter:
– Det var lite nervöst med tanke på entimmesgränsen för upptag. Fast det hade å andra sidan det goda med sig att domaren fick gott om tid att se hur Orvar sökte ut och hur vi samarbetade. När han fick upptag stod domaren och jag på samma plats under 50 minuter. Vi såg rådjuret vid två tillfällen bara tio meter bort och det buktade fint. Dessutom såg observatörerna drevdjuret vid några tillfällen. Men det bästa var när jag blåste in Orvar på 280 meters håll och såg på pejlen hur han stannande, vände och kom tillbaka till mig.

– Det var nog det momentet som gav den extra poängen som gjorde att vi vann den individuella segern över min lagkamrat Johan Axelsson och hans Rut, säger Göran, som var nöjd med tävlingsdagen och den dubbla segern.

 

Svenska laget

Det svenska laget bestod av DR d’s Port Ellen, ägare Emil Ros, Ö Frölunda, som fick förstapris och 53 poäng, Smen’s Rut, ägare Johan Axelsson, Linköping, som fick förstapris och 61 poäng, samt toalsegraren Wahlbergets Orvar, ägare Göran Mejsjö, Karlskoga, förstapris och 62 poäng
Lagledare var Rolf Eriksson från Svenska Taxklubbens huvudstyrelse.
Barbro Zetterberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.