måndag 22 april

Hund

Forskare om hundjakt på varg: ”Det kan aldrig vara negativt”

Olof Liberg. Foto: Olle Olsson

Vargforskaren Olof Liberg menar att effekten av att jaga varg med hund kan bli att de vargar som klarar jakten i fortsättningen blir mindre benägna att attackera hundar.

– Det är intressant. Vargen är läraktig och om de förknippar hundar i kombination med människor som fara skulle det vara en väldigt positiv effekt, säger han.

Att hundar släpptes först efter att vargarna rest sig ur legan kan vara betydelsefullt för hur vargarna upplever situationen, menar vargforskaren.

– Då visste vargarna säkert att det fanns folk på skogen, sedan började hundarna skälla. Det finns en möjlighet att de här vargarna lär sig att när det kommer folk och hundar tillsammans, då är det farligt, funderar Olof Liberg.

– Det kan aldrig vara negativt. Möjligen ingen effekt alls, eller positiv effekt. Alltså att de jagade vargarna håller sig ifrån hundar i fortsättningen, fortsätter han.

 

Positivt inställd

Olof Liberg är noga att poängtera att det i nuläget bara går att spekulera i vad som händer med de vargar som undkom hundjakten. Detta eftersom jaktformen är ny och tidigare kunskap saknas. Men han är positivt inställd till att jägarna numera jagar varg med hund.
– Ur den här synvinkeln är det bra att jaga varg med hund, menar Olof Liberg.

 

• Vargjakt med hund – skillnad på att jaga eller jagas

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.