fredag 3 december

Hund

Publicerad 27 oktober 2015 - 09:56

Naturvårdsverket tillåter jaktträning efter varg med hund

Arkivbild varg. Foto: Olle Olsson

På måndagen fick länsstyrelserna vägledning från Naturvårdsverket angående hundträning på varg. Och enligt myndighetens tolkning får man jaktträna sin hund på varg.

Efter flera förfrågningar har Naturvårdsverket tolkat lagen för att komma med en vägledning i bestämmelserna om jakthundsträning på varg.
Naturvårdsverkets vägledning är inte ett beslut utan bara en tolkning av lagen, men med ett beslut om jakt på varg anser de att jakthundsträning också är tillåten.

 

De olika lagdelarna

Naturvårdsverket tolkar 16 § jaktförordningen som att det är tillåtet att bedriva träning med hund för jakt efter varg enligt punkten om ”annat vilt”. Det vill säga ”den 21 augusti till den 28 (29) februari eller den tidigare tidpunkt då jakten ska vara avslutad”. Men starten begränsar sedan Naturvårdsverket i sin tolkning med stöd av 18 § jaktförordningen då de gör bedömningen att det strider mot bestämmelserna i 18 § att bedriva hundträning för jakt efter varg före november månad, främst med hänsyn till eventuella valpars utveckling.
”Naturvårdsverket har vid bedömningen använt erfarenheter från andra områden där hundar som förföljer vilt används vid jakt efter varg. Naturvårdsverket vill betona att hundträning kan strida mot bestämmelsen även vid senare tidpunkter, till exempel om man stör vargarna i överdriven utsträckning eller använder hundar som kan utsätta viltet för onödiga påfrestningar”, skriver de i vägledandet.

 

Med respekt för störning

Varg är även skyddad genom bestämmelser i artskyddsförordningen (2007:845), där art- och habitatdirektivet är implementerat, och man måste vid hundträning ta hänsyn till bestämmelserna i 4 § om störning.
Naturvårdsverket bedömer också att det bör finnas ett gällande myndighetsbeslut om jakt efter varg som medger användning av hund vid jakt för att hundträning ska få bedrivas.
Länsstyrelsen i bland annat Värmlands län har önskat få varg, lodjur och björn införd i 16 § jaktförordningen och att Naturvårdsverkets föreskrifter för licensjakt på varg även omnämner användning av hund.
Jägareförbundet har också visat indikationer på att ta fram en hundanvändningspolicy för jakt på varg.

 

• Forskare om hundjakt på varg: ”Kan aldrig vara negativt”

Skribent

Daniel Sanchez

daniel.sanchez@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder