Vänj valpen vid att alltid stanna i dörröppningen och ta ögonkontakt, innan den får gå ut. Det resulterar inte bara i en hund som inte kilar ut så fort en dörr står på glänt, det gör även hunden mer uppmärksam och samarbetsvillig. Foto: Sten Christoffersson

Att sätta gränser för hundvalpen

Premium

Valpfostran handlar i mycket hög grad om att sätta gränser och ge ­valpen goda vanor.

Eftersom det som lärs in tidigt sitter i hela livet, är det viktigt att inte bara tänka för stunden och bara lära hunden sådant som en liten valp ska kunna.

Det kan vara gosigt med en valp i sängen eller i soffan, men vill du inte tio år framåt ha en stor hund som glatt hoppar upp i sängar och möbler med leriga tassar ska du absolut inte ge valpen den vanan.

Sätt dig istället på golvet med valpen i knäet, men knuffa resolut ner den varje gång den vill hoppa upp till dig i soffan. Får den dessutom inte chansen att hoppa upp när ingen ser den, kan du lita på att den snart inte längre kommer på idén att det över huvud taget går att hoppa upp i möblerna.

 

Ett kompostgaller hindrar valpen från att gå in i förbjudna rum. Är du konsekvent och uppmärksam från första början, kommer hunden att respektera gränsen även sedan gallret tagits bort. Foto: Sten Christoffersson

Håller valpen borta

Ett kompostgaller framför trappan till ovanvåningen eller i dörren till vardagsrummet håller valpen borta från de delar av huset som du vill ha hundfria.

Står den och gnäller och gnyr får du inte ge efter. Gå i stället in till den en stund. Efter några veckor kan du på prov tillfälligt ta bort gallret och genast morra eller ge ifrån dig ett vasst NEJ om valpen sätter tassen på fel sida gränsen.

Efter ytterligare en tid kan du ta bort gallret helt och hållet och hunden gör så småningom inga försök att gå över gränsen ens om den är ensam hemma.

Min nuvarande hund gick inte ens över tröskeln till till matrummet när en inbrottstjuv var på besök. Hon stod och skällde, med framtassarna på tröskeln, när jag kom nerför trappan och tjuven smet ut genom ett fönster!

 

Konsekvent och uppmärksam

Är du konsekvent och uppmärksam kan du med motsvarande metod också lära hunden att stanna kvar på tomten. Lite handlar det om rasen, men mer om hur konsekvent och uppmärksam du är. Framför allt ska du se till att valpen eller unghunden inte lär sig utnyttja obevakade ögonblick för att smita från tomten och ge sig ut på egna äventyr. Det är en dålig – och farlig – vana som är mycket svår att bli av med.

Vanan att stanna kvar på tomten utökar jag med att inte tillåta att hundarna trampar i mina rabatter, utan håller sig på gräs och grus. Det kräver lite mer förberedelser i form av tillfälliga nätstaket kring en del blomsterrabatter, men för den trädgårdsintresserade är det värt besväret och det fungerar utmärkt sedan hunden väl vant sig.

Vänj valpen också redan från början vid att inte kila ut bara för att ytterdörren öppnas.

Lär den vänta tills dörren står öppen och den får tillåtelse, till exempel genom att du säger VARSÅGOD eller något liknande. I början kan du stoppa den med hjälp av ett koppel.

Samma sak gäller hundgården när grinden öppnas.

 

Bilen

Bilen är ett kapitel för sig. Sitter hunden i kombiutrymmet eller i en hundbur, får den givetvis inte hoppa ut så fort du öppnar.

Gör den det ska du fånga valpen, mitt i språnget om det behövs, lugnt åter placera den i buren eller kombiutrymmet, vänta någon sekund medan du för säkerhets skull håller fast den, och sedan med ett VARSÅGOD ge den tillåtelse att hoppa ut.

Är du alert och snabb i vändningarna när valpen gör fel och berömmer då den gör rätt, har du snart en hund som troget sitter kvar i bilen.

Själv har jag oftast hunden på golvet till höger om förarsätet. Genom att bestämt knuffa ner valpen om den försöker ta sig upp lär den sig mycket snabbt vad som gäller.

 

Ensam i bilen

Innan hunden är ett år kan jag lämna den ensam i bilen när jag handlar eller tränar en annan hund, utan att den så mycket som sätter tassen i sätet. Och detta enbart med hjälp av bestämdhet och konsekvens.

Eftersom hunden aldrig suttit i ett bilsäte, vet den inte att det går att titta ut. Det är säkert en förklaring till att resultatet blir så bra.

Dessa och andra övningar resulterar i en väluppfostrad hund som är lätt att ha inomhus och på tomten.

 

Foto: Sten Christoffersson

Inte lära sig dumheter

Nästan lika viktigt är att den inte får stora chanser att lära sig en massa dumheter på egen hand.

Men viktigast är nog att du genom att sätta gränser och ställa krav förstärker ditt ledarskap och gör hunden mer uppmärksam och samarbetsvillig än vad den annars skulle blivit.

Valpen har från början lärt sig att det är du som bestämmer och tar initiativ, den förväntar sig att du ska göra det även i andra sammanhang.

Med andra ord har du förberett all kommande dressyr och träning på bästa möjliga sätt!

 

Artikeln är hämtad ur Svensk Jakts Tema ”Valpuppfostran” i nr 4–2010.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.