Även ett billigt foder kan innehålla allt hunden behöver, men råvarorna kostar mindre att använda än de som finns i de dyrare märkena.

Även ett billigt foder kan innehålla allt hunden behöver, men råvarorna kostar mindre än de som finns i dyrare märken. Foto: Jan Henricson

Är dyr hundmat bättre än billig?

Premium

Vad ger du din hund att äta? Har du koll på hur mycket maten kostar? Vi har jämfört kilopriset för några olika torrfoder i fackhandel och detaljhandel. Och frågat en expert varför det skiljer så mycket i pris mellan olika sorter.

Enligt Foderlistan.nu finns det över 20 svensktillverkade torrfodermärken och fler än 60 utländska torrfodermärken på den svenska marknaden. I sanning en djungel som är lätt att gå vilse i!

En mängd faktorer påverkar hur mycket en viss säck hundmat kostar. Råvarorna är en viktig sådan. Hur mycket forskning som ligger bakom är en annan. Men också tillverkningssätt, hur mycket pengar företaget lägger på förpackningsutseende och marknadsföring. Hur stor volym som tillverkas och var fodret tillverkas påverkar. Liksom transportkostnader.

Allt detta gör att priset är olika på olika märken. Mindre förpackningar av en viss sort kostar dessutom förhållandevis mer än större.

Stora förpackningar har lägre kilopris än små. Foto: Marie Gadolin

Energitätt är dyrt

En sak är tydlig, ju mer energitätt ett foder är (ju mer högvärdigt fett och protein det innehåller), ju dyrare är det i allmänhet. Många jakthundar behöver just energitäta foder för att prestera på topp utan att tappa i hull.

Bortsett från detta faktum är det i princip omöjligt att ge råd om vad just en specifik hund mår bäst av att äta. Man får prova sig fram.

Säkert måste även plånboken styra. Har man hundgården full av stora hundar väljer man förmodligen billigare foder än om man bara har en mindre hund.

 

Skiljer tusenlappar

Skillnaden i pengar blir stor under en hunds liv om man ger ett billigt eller ett dyrt foder. Ta till exempel en 20 kilo tung hund som lever i tio år. Följs doseringsanvisningen på förpackningen kostar det under hundens liv totalt cirka 32.000 kronor att utfodra den med ett av marknadens dyrare foder.

Får samma hund i stället ett av marknadens billigaste foder blir den totala summan under hundens liv cirka 9.500 kronor.

Det läggs många tusenlappar i matskålen under ett hundliv. Foto: Marie Gadolin

Olika prisklasser

Det går enkelt av exemplen i tabellen nedan att konstatera att det finns hundfoder i många prisklasser. Observera att detta bara är några stickprov, inget försök att lista dyrast eller billigast.

 

Märke Mängd Pris Kilopris
Royal Canin Endurance 4800 15 kg 669 44,60
Royal Canin Labrador retriever Adult 12 kg 612 51,00
Eukanuba Working & Endurance 15 kg 629 42,00
Acana Large Adult 17 kg 949 55,82
Standardt Original Normal 13 kg 479 36,85
Bosch Adult 15 kg 379 25,26
ICA Aktiv vuxen 10 kg 240 24,00
Axess Basic 10 kg 105 10,50

De sex första fodren är från fackhandeln, de sista två från dagligvaruhandeln. Priset i kronor.

 

Stämmer deklarationen?

På Jordbruksverket, som är kontrollmyndighet, kan man inte svara på om dyra foder är bättre än billiga. Där kontrolleras inte fodrens kvalitet utan om de deklarerade näringsvärdena stämmer, alltså ”fodersäkerhet och redighet mot kund” – att fodren håller vad de lovar. Innehållet ska motsvara de uppgifter som trycks på säcken, även om en viss variation tolereras.

 

Erfarenhet spelar roll

Marie Sallander.

Marie Sallander.

”Hundmatsdoktorn”, agronomie doktor Marie Sallander, har dock undersökt saken.

– Det finns billiga foder som håller måttet lika bra som dyra. Det som ofta avgör om ett foder är värt priset, är om företaget har varit länge i branschen och vet hur man gör, säger hon.

 

Kött kostar mer

En viktig parameter för priset på ett foder är också vilken proteinkälla som används. Billiga proteinråvaror är de vegetabiliska, som ris, vete och majs. Det blir dyrare ju mer animalisk råvara som används, särskilt färsk köttråvara.

– Man kan jämföra med om vi väljer blodpudding eller oxfilé. Om vi som liknelse säger att både blodpudding och oxfilé innehåller allt protein hunden behöver, så kan vi välja den proteinkälla vi har råd med, säger Marie Sallander.

Även ”speciella” ingredienser, som blåbär, hallon eller mango, påverkar priset uppåt.

 

Fler faktorer

Hur många säljare en fodertillverkare har påverkar också priset, säljer man direkt till kund blir det billigare än om man har många mellanhänder.

Har företaget många serier med olika produkter blir det dyrare än om man bara tillverkar några få produkter.

– Det finns bra, billiga foder. Ett foder blir inte automatiskt bättre för att det är dyrt, säger Marie Sallander.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst