fredag 30 juli

Hund

Publicerad 15 maj 2013 - 16:11

Agria: Vildsvin skadar allt fler hundar

Antalet hundar skadade av vildsvin har hittills ökat med hela 133 procent under 2012 i Agrias skadestatistik jämfört med föregående år.

Extra utsatta är jakthundarna. Godkänd skyddsväst för hunden är en bra åtgärd, och det är även en god idé att testa hunden i ett vildsvinshägn, skriver Agria i ett pressmeddelande.

Vildsvinsstammen växer och breder ut sig i snabb takt och i och med det har riskerna för både djur och människa ökat kraftigt. Ryttare kan också få se upp med vildsvin som försvarar sina ungar om hästarna råkar komma för nära. Eftersom hästar är flyktdjur kan det bli en riskfylld och obehaglig kapplöpning, fortsätter Agria.

Skyddsväst till jakthunden
Extra utsatta för vildsvinsattacker är jakthundarna. De bör utrustas med skyddsväst som förhindrar många allvarligare skador. En bra skyddsväst ska skydda hundens bröstkorg, buk och bakdel. Svenska Jägareförbundet kan ge mer information om vilka västar som rekommenderas. Det är en också en god idé att prova hunden för just vildsvin.

Innan man jagar vildsvin med sin hund bör man testa den i ett av Svenska Jägareförbundets vildsvinshägn, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef på Agria Djurförsäkring.

Andra skadeförbyggande åtgärder förutom att utrusta hunden med skyddsväst är att se till att den har reflexer och att den är i god kondition inför jakten, påminner Agria.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder