Ensam björnunge sparad för forskning

En björnhona fälldes i tisdags vid Vedungsfjällen norr om Särna. Det visade sig att honan hade mjölk i juvren och ungen fanns också i närheten men sparades för forskning, enligt Dalarnas Tidning.

– Björnungen skulle ha märkts för forskning på uppdrag av Naturvårdsverket, men det gick inte att få fram någon veterinär. Därför lämnades den, säger Stig-Åke Svensson, miljödirektör på länsstyrelsen till tidningen.
Det bekräftas av Sven Brunberg på Skandinaviska björnprojektet.
– Vi har fått uppdraget av Naturvårdsverket att forska om överlevnaden för unga björnar som blir övergivna, säger Sven Brunberg.
– Under jaktens första veckor hade vi en beredskap att rycka ut vid sådana här tillfällen, men i det här fallet hade vi ingen möjlighet att hinna märka ungen innan mörkret föll. Så än så länge har vi ingen märkt övergiven björnunge.
– Vi vet att ungar har överlevt, men vi känner bara till de fall där så skett. När det gäller de som dör så saknar vi kunskap, säger Sven Brunberg.
Honan vägde runt 70 kilo och händelsen hanteras rutinmässigt av polisen som ett misstänkt jaktbrott, rapporterar Dalarnas Tidning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev