Jägareförbundet: ”Försiktigt positivt”

Utredaren Peter Egardt föreslår att det ska bli enklare att få jaga varg, vilket Jägareförbundet – naturligtvis – ställer sig positivt till. Foto: Olle Olsson

I ett pressmeddelande ställer sig Jägareförbundet ”försiktigt positivt” till de förslag som Vargkommitténs ordförande Peter Egardt idag överlämnade till regeringen. Att det i olika former ska bli enklare att jaga varg är det som förbundet främst ser som positivt.

– För att få till en fungerande vargförvaltningen, krävs det att den är aktiv. Och då krävs jakt. Det är viktigt ur flera synvinklar, men framför allt för att skapa acceptans hos de som påverkas av djuren, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd, i pressmeddelandet.

Torbjörn Lövbom– Vi hade sett fram emot en socio-ekonomisk beräkning över vilka kostnader som vargen ger samhället i stort. Här når utredningen inte riktigt fram och det är olyckligt, eftersom det var en central del i betänkandet.

Enligt Torbjörn Lövbom är det viktigt att utredarens förslag om en fortsatt socio-ekonomisk utredning kommer med i regeringens rovdjursproposition. Jägareförbundets åsikter baserar sig på en sedan tidigare antagen rovdjurspolicy och en handlingsplan för varg.

– Det allra viktigaste för Svenska Jägareförbundet är att vi får igång en aktiv förvaltning av vargarna. Inte att frågor dras i långbänk hos myndigheter eller i EU. Genom en attitydstudie från Umeå Universitet ser vi att 62 procent av landets befolkning vill ha vargjakt. Det är dags att ta rätt beslut så jakten kommer igång, säger Torbjörn Lövbom i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev