”Avlivning – inte jakt”

Vildsvin göre sig icke besvär på Gotland. Foto: Martin Källberg

På Gotland godkänner länsstyrelsen användning av belysning och även bil, vid jakt på vildsvin.

Varken myndigheterna, allmänheten eller Jägareförbundet vill ha vildsvin på ön.
– Det blir konflikter med jordbruket och allmänheten på grund av skador, säger Johan Thomsson, ordförande i Gotlands Skarpskytte och Jägargille.
Johan Thomsson, ordförande i Gotlands Skarpskytte och Jägargille. Foto: Jan HenricsonHan berättar att det bara finns ett enda vildsvinshägn kvar på Gotland.
– Alla andra har gett upp, de insåg att de inte kan hålla vildsvinen inne. Utom en envis farbror som hävdar att hans vildsvin inte rymmer, säger Johan Thomsson med ironi i rösten.
Länsstyrelsen har under flera år av och till tillstyrkt användning av lampa och även bil för att få fatt på rymlingar från hägn, som man dessutom anser är korsningar med tamgris även om de ser ut och beter sig som vildsvin.
– Det är inte för vem som helst, vi har gett Jägargillet tillstånd men jaktledare ska utses, polisen informeras och det finns också ett återrapporteringskrav, säger Tomas Johansson vid naturvårdsenheten på länsstyrelsen Gotland.
– Men det har ingenting med jakt att göra, utan är ren avlivning. Att det är jägarna som har kompetensen att hjälpa till och lösa uppdraget åt länsstyrelsen är en sak, men jag ser det inte som jakt, säger Jägargillets ordförande Johan Thomsson.
– Vildsvinen är inget stort problem, men det kan bli och vi vill inte komma i situationen med grisar ute på bygden, säger Tomas Johansson på länsstyrelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev