Vapendirektivet blev en bra kompromiss

De befarade restriktionerna för jägare verkar inte gå i uppfyllelse med det nya vapendirektivet som EU-parlamentet nu har tagit ställning till.

Europaparlamentet har efter första läsningen antagit ett kompromissförslag för vapendirektivet. Detta slår fast att den som ska köpa vapen måste ha fyllt 18 år.
Undantag kan dock beviljas jägare som är yngre än 18 år för förvärv (dock inte köp) av vapen avsedda för jakt- eller sportskytte. Ett krav är att de har föräldrarnas tillstånd, eller att jakten sker under vägledning av en vuxen med vapenlicens.
Sverige har idag en 18-årsgräns med dispensmöjlighet för till exempel elever som går jaktlinjer i naturbruksgymnasier. Inom vår grupp har vi verkat för att den möjligheten ska kunna kvarstå, säger Lasse Lehtinen, finsk ledamot av Europaparlamentet och ansvarig för frågan i den socialdemokratiska gruppen.
Det nya förslaget innebär även att det inte blir något förbud mot förvärv av jaktvapen med hjälp av distanskommunikation som omfattar bland annat Internet, e-post, brev och telefon, vilket det första utkastet ville förbjuda.
Sverige är ett vidsträckt land och en ändring av den nuvarande, väl fungerande vapenlagstiftningen skulle ha inneburit stora problem. Det gläder mig att vi har lyckats förhindra en situation där jägare skulle tvingas köra timtals för att hämta sin licens eller sitt vapen, säger Charlotte Cederschiöld (m), ledamot av Europarlamentet.
Europaparlamentet vill även se till att Europeiska vapenpasset inte ska göras beroende av betalning av avgifter. Idag är utländska jägare, som tar med sig vapen till Sverige, tvungna att betala en avgift på 600 kronor.
Svenska Jägareförbundet har arbetat aktivt med denna fråga i Europaparlamentet och vi har fått gehör för de flesta av våra ändringsförslag. Även om kompromissen är långt från perfekt, speciellt när det gäller skrivningen om åldersgränsen, gör vi idag tolkningen att den inte innebär några större förändringar för jakten i Sverige, säger Anders Grahn, internationellt ansvarig på Svenska Jägareförbundet.
Magnus Rydholm

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev