På tallmark ska det växa tall. I Sörmland och Örebro inleds nu ett arbete för att få skogsägarna att välja rätt trädslag till rätt marker. Foto: Jan Henricson

Mera tall drar igång

Skogsstyrelsens småländska projekt Mera tall får nu sin fortsättning i Örebro och Sörmlands län. På fredag startar man med ett seminarium på Ericsbergs slott, Katrineholm.

I de båda länen visar Äbin att viltbetet av framför allt älg är omfattande i tallplanteringar, något som lett till att allt färre skogsägare planterar tall på utpräglad tallmark.

I ett projekt i Kronoberg har Skogsstyrelsen arbetat för att minska betesskadorna och öka viljan att plantera tall. Genom en rad samverkande åtgärder, där en av de viktigare är att skogsbrukare och jägare enas om gemensamma mål för viltstammarna, har trenden vänt.

 

Viktig insats

Projektet har så goda erfarenheter att liknande metoder ska tillämpas på flera håll i landet. Bland annat i Sörmland och Örebro, något som svenskjakt.se berättade om i våras.

När startskottet går på fredag på Ericsbergs slott finns bland andra forskarna Märtha Wallgren från Skogforsk och Annika Felton från SLU på plats, tillsammans med  representanter från Jägareförbundet, markägarorganisationer och skogsbolag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev