Forskare vid Stockholms universitet har i år hittat färre fjällrävskullar än förväntat, men ser ändå en ökning jämfört med förra årets inventering. Foto: Kjell-Erik Moseid

Fjällräven drabbas av värmen

Årets inventering av fjällräv är en besvikelse. Värmen och torkan har påverkat gnagarna, och i förlängningen även fjällräven.

Stockholms Universitet leder fjällrävsprojektet. I år fanns förhoppningar om ett starkt tillväxtår, efter en vinter med mycket snö som borde ha gynnat gnagarna.

– Vi hade hoppats att det här skulle bli ett starkt uppgångsår, men i stället blev det ett bara ett svagt uppgångsår. Det säger Anders Angerbjörn, professor i ekologi vid Stockholms universitet, som leder fjällrävsprojektet i en intervju med Sveriges Radio.

 

Foderbrist

Dåligt med bytesdjur och en värme som kan ha påverkat föräldradjurens möjligheter att jaga kan enligt forskarna vara en förklaring till att färre kullar har klarat sig.

Årets inventering är ändå en förbättring mot förra säsongen. 2017 hittades 31 kullar, i år har fjällrävsprojektet hittat 45 kullar. Trots det är fjällräven fortfarande hotad.

Idag finns det uppskattningsvis 200 fjällrävar i Skandinavien och Finland, och enligt forskarna skulle det behövas 500 på kort sikt och 2.000 på längre sikt för att populationen ska vara tryggad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev