Debatt: S: ”Ett stabilt S-parti gör skillnad för jakten”

Vi socialdemokrater har i regeringsställning tagit beslut och stått upp så att den svenska jakttraditionen ska fortsätta utvecklas, inte avvecklas! Det vill vi fortsätta med.

Jakten och fisket är en del av livet som jag och många med mig inte skulle byta ut mot något annat. Det är en del av vem jag är, att jaga och fiska skänker mig ro, vila och spänning.

För att vi och kommande generationer jägare ska kunna uppleva den pirrande känslan, ögonblick av oöverträffade naturupplevelser, krävs gemensamt arbete.

Vi ser att nya jägare rekryteras från fler miljöer, inte sällan från storstadsområden. Det ställer större krav på alla oss som är kvar ute i landet. Vem ska röja passen, fixa slaktboden, bedriva viltvård och allt annat som måste göras om inte jägarna bor i närheten av jaktmarken?

 

Viltvård och politik

Jägareförbundets medlemmar och förtroendevalda är grunden för nyrekrytering till jägarkåren så att kunskap och jakttraditioner kan föras vidare till nästa generationer. Den delen som handlar om medlemsvärvning och organisering är Jägareförbundets egen fråga.

Men den del som rör den allmänna viltvården berör utan tvekan politiken. Regeringen har sedan 1938 gett Svenska Jägareförbundet ansvaret för delar av jakten och viltvården i vårt land, det så kallade allmänna uppdraget.

Syftet har hela tiden varit att stötta det ideella engagemanget och samtidigt uppfylla de viltvårdsmål som regeringen satt upp.

Exempel på det är övergripande information, praktisk jakt, förvaltning av vilt, viltövervakning, älgförvaltning, vilt och trafik, yrkesmässig jägarutbildning, arbete med bly i ammunition, vildsvinsförvaltning, stora rovdjur, älgförvaltning och viltutfodring.

Detta är viktiga uppgifter som samhället inte klarar utan de stora ideella insatser som jägarna gör.

 

Handfast styrning

Jägareförbundets allmänna uppdrag har under mandatperioden varit en stor fråga. Hur det blir med det i framtiden hänger på att det finns politiker som bland annat undertecknad, som orkar hålla emot när politiker och tjänstemän föreslår att uppdraget borde avskaffas.

Ärendet aktualiseras som en följd av att EU-kommissionen öppnade ett ärende, en så kallad EU-pilot, där EU efter en anmälan driver på för att allmänna uppdraget borde upphandlas.

Kommissionens juridiska bedömning är att uppdraget till Jägareförbundet utgör ett offentligt kontrakt som ska tilldelas i enlighet med upphandlingsdirektivet. Olika intressen har inte varit sena att gå på EU:s linje, och utan handfast socialdemokratisk styrning hade det allmänna uppdraget varit historia.

 

Jaktfrågor inte lätta

Jag vill lyfta fram betydelsen av en stor och stark organisation.

Det är det som ger tyngd och kraft när Jägareförbundet ska göra sig hört. Inte minst när det andra förbundet, Jägarnas Riksförbund, väljer det populistiska spåret genom att förespråka nolltolerans mot frilevande varg och allmän jakt på klövvilt uteslutande på markägarnas villkor. Inte sällan med snarlika mål som politiska partier som SD, C och M.

Jaktfrågor är inte alltid så lätta som en del vill påskina, målkonflikter finns i överflöd.

Vi socialdemokrater har i regeringsställning tagit beslut och stått upp så att den svenska jakttraditionen ska fortsätta utvecklas, inte avvecklas! Det vill vi fortsätta med.

Det krävs ett stabilt S-parti i regeringsställning för att faktiskt göra skillnad.

Ställ gärna krav men låt er inte bli lurade.

 

Isak From (S)

Riksdagsledamot, miljö- och jordbruksutskottet

 

 

Sommardebatt 2018

Före sommaren skickade Svensk Jakt en debattinbjudan till de åtta riksdagspartiernas jaktpolitiska talespersoner med en enkel frågeställning:

• Vad vill ert parti göra i jaktpolitiska frågor?

• Vilka frågor ser ni som viktigast att ta sig an på det jaktpolitiska området under de kommande åren?

Ämnesvalet var således fritt – inom det jaktpolitiska fältet. Debattartiklarna skrevs och lämnades till Svensk Jakt i månadsskiftet maj–juni. Ordningen för publicering av artiklarna har därefter lottats, vilket resulterade i nedanstående publiceringsdatum:

• Kristdemokraterna (Magnus Oscarsson): onsdag 27 juni

• Vänsterpartiet (Jens Holm): onsdag 4 juli

• Sverigedemokraterna (Runar Filper): onsdag 11 juli

• Liberalerna (Lars Tysklind): onsdag 18 juli

• Moderaterna (Sten Bergheden): onsdag 25 juli

• Miljöpartiet (Emma Nohrén): onsdag 1 augusti

• Centerpartiet (Eskil Erlandsson): onsdag 8 augusti

• Socialdemokraterna (Isak From): onsdag 15 augusti

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.