Jens Holm (V). Foto: Riksdagen

V: Välkommet att vargjakten ställs in

Naturvårdsverkets beslut att redan nu stoppa vinterns vargjakt har väckt starka känslor i jägarkretsar. Ytterst är det regering och riksdag som bestämmer hur rovdjursförvaltningen ska bedrivas. Svensk Jakt har ställt fyra frågor om varg till riksdagspartiernas jaktpolitiska talespersoner. Nedan svarar Jens Holm, Vänsterpartiet.

• Vad har du för åsikt om Naturvårdsverkets beslut att inte tillåta någon licensjakt på varg i vinter?

– Jag välkomnar beslutet då vargstammen minskar och licensjakt skulle försvåra gynnsam bevarandestatus.

 

• Inventeringarna visar att vargstammen minskat i landet på senare år och Naturvårdsverket menar att nedgången inte kan förklaras på naturlig väg.  Vad tror du händer med den illegala jakten på varg när möjlighet till legal vargjakt nu tas bort?

– Illegal jakt på varg har fortsatt trots att licensjakt införts. Det krävs åtgärder från både staten och övriga aktörer för att få bukt på den illegala jakten på samtliga våra stora rovdjur.

 

• Tydlighet, förutsägbarhet och lokalt inflytande är tre kriterier som är viktiga för en lyckosam förvaltning av varg. Tycker du att dagens rovdjurspolitik uppfyller dessa tre hörnstenar?

– I stora delar ja. Kriterierna får dock inte motverka att vargen uppnår gynnsam bevarandestatus.

 

• Riksdagen har beslutat att gynnsam bevarandestatus för varg ska vara 170–270 vargar. Naturvårdsverket anger att det krävs minst 300 vargar. Vilken siffra gäller som gynnsam bevarandestatus för varg?

– Grundat på vetenskapliga rapporter har Naturvårdsverket redovisat att det behövs minst 300 vargar för att vargen i Sverige ska ha gynnsam bevarandestatus. Detta antal har också slagits fast i en dom om licensjakt i Högsta förvaltningsdomstolen 2016. Vi ser inte skäl att ifrågasätta den vetenskapligt framtagna nivån, säger Jens Holm.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev