Efter måndagens avslag på skyddsjaktansökan väljer ägarna till fårbesättningen på Molstaberg att avveckla verksamheten. Foto: Privat

Kräver att staten tar ansvar

Efter beslutet att inte ge skyddsjakt på vargar i Sjundareviret väljer ägarna till Molstabergs gård att avveckla fårbesättningen.
– De har tröttnat på att deras djur dödas och skadas av vargen. Vargen är statens vilt och då är det där ansvaret måste finnas, säger Martina Johansson (C), riksdagskandidat från Södermanland.

Ägarna till fåren på Molstabergs gård väljer nu att avveckla Stockholms läns största fårbesättning efter en mångårig kamp mot varg och myndigheter. Två omfattande vargattacker förra veckan avlöstes av ett avslag på en skyddsjaktsansökan under måndagen.

Martina Johansson (C), riksdagskandidat från Södermanland. Foto: privat

För Martina Johansson (C), går utvecklingen åt helt fel håll.

 

Vill ha grön utveckling

– Jag vill ha kvar gröna näringar som ser till att landsbygden lever och som ser till att vi är självförsörjande på mat, säger Martina Johansson.

– Därför hävdar jag att länsstyrelsen måste se till att skyddsjakt sker i Sjundareviret.

En uppfattning som också stödjs av Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i regionen. De har gett ägarna till fårbesättningen på Molstabergs gård fullt stöd.

– De (ägarna) förstår varken länsstyrelsens beslut eller resonemang. De orkar inte längre, efter tre års kamp, säger Carl Aschan, som företräder Molstaberg i frågan och som även är regionchef för LRF i Mälardalen, i en kommentar på måndagskvällen.

 

Statens måste ta ansvar

Martina Johansson kräver ett nytt ställningstagande.

– Företag ska inte behöva lägga ner sin verksamhet på grund av att staten inte tar ansvar för sitt vilt. Djurägare ska ansvara för att hålla sina djur i hagen, men staten måste ta ansvar för att de inte blir angripna utifrån, säger Martina Johansson.

Hon vill se en utveckling där länsstyrelsen hjälper djurägare att skydda sina djur från framtida rovdjursattacker. Martina Johansson vill att staten tar kostnaden för detta.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev