Snart avslutas den extrainsatta DNA-inventeringen av varg. Kartan visar varifrån spillningsprover hittills skickats in. Källa: Rovbase

Snart avslutas den extrainsatta DNA-inventeringen av varg. Kartan visar varifrån spillningsprover hittills skickats in. Källa: Rovbase

Inventeringen går mot sitt slut – så många vargar har hittats

Snart avslutas den extrainsatta DNA-inventeringen av varg. Så här många vargar har hittills hittats i landet.

Hittills har 3.460 spillningsprover skickats in och registrerats enligt Naturvårdsverkets sajt Rovbase.

– I vissa områden har jägarna ställt upp och visat ett fantastiskt engagemang för att delta i inventeringen. Men det finns också tyvärr områden där engagamanget att delta bland jägarna varit lågt, säger Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen.

 

Förtroende för naturbevakare

I Gävleborg har jägarna ställt upp och skickat in spillningsprover på ett mycket bra sätt.
– I Gävleborg finns ett förtroende för länsstyrelsens naturbevakare och det leder till att fler ställer upp och inventerar. I områden där det däremot inte skickas in prover finns sannolikt ett stort missnöje mot hela systemet runt de stora rovdjuren, säger Gunnar Glöersen.

 

Finns vargar som inte hittats

Förra veckan hade 308 olika vargindivider identifierats i Sverige med hjälp av DNA-analys, uppger Viltskadecenter på sin webbplats. Och fler vargar kommer förmodligen hittas eftersom inventeringen pågår ytterligare några dagar.

– Det enda vi vet säkert är att siffran 308 vargar är för låg. Det finns vargar som ännu inte hittats i den här inventeringen, inte minst i de områden där få eller inga spillningsprover av varg skickats in, säger Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen.

 

Stor betydelse

1 oktober inleddes den extrainsatta vargspillningsinventeringen. Inventeringen pågår till och med den 31 mars och syftet är att en gång för alla ta reda på hur många vargar det i beräkningsmodellen ska finnas i en familjegrupp av varg. Resultatet av den pågående inventeringen kommer att få stor betydelse för vilken omräkningsfaktor som ska användas vid kommande varginventeringar.

Till och med lördag den 31 mars går det alltså utmärkt att samla in vargspillning och skicka den för analys. Så här gör du för att delta (extern länk).

Fakta

Även förra vintern 2016-2017 genomfördes en extra insamling av DNA från varg för att få in mer data till utvärderingen av omräkningsfaktorn. Utredningen ska vara färdig 2019. Under inventeringsperioden samlade länsstyrelserna och Svenska Jägareförbundet tillsammans in cirka 3.000 prover.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev