Matti Berg, ordförande i Girjas sameby, tycker att hovrätten dom var både märklig och otydlig. Foto: Lars-Henrik Andersson

Matti Berg, ordförande i Girjas sameby, tycker att hovrätten dom var både märklig och otydlig. Foto: Lars-Henrik Andersson

Girjas sameby överklagar hovrättens dom

Girjas sameby har beslutat att överklaga hovrättens dom. Nu kan frågan om rätten till jakten och fisket komma att avgöras av Högsta domstolen.

– Samebyn tog i går beslutet att överklaga hovrättens dom. Vi måste dock samråda med SSR (Svenska samernas riksförbund) och  våra advokater, men mycket pekar åt att det blir en överklagan, säger Matti Berg, ordförande i Girjas sameby.

 

Löser inte frågan

Han berättar att orsaken till att samebyn vill överklaga är att man tycker att domen är otydlig.

– Det märkliga är att det i domen står att vi har en bättre rätt än staten att jaga och fiska i området men vi får samtidigt inte upplåta jakt- och fiskerätten, säger Matti Berg och fortsätter:

– Om den här domen skulle stå sig – hur sjutton ska den då hanteras praktiskt?

 

Hovrätten avslog

Det var den 23 januari som hovrätten meddelade dom i det så kallade Girjasmålet.

En enig hovrätt ansåg att samebyn har bättre rätt än staten att jaga efter småvilt och fiska på det aktuella området, men att det inte är fråga om en ensamrätt. De nuvarande reglerna om att länsstyrelsen prövar frågor om upplåtelse till andra anses inte strida mot grundlagen. Hovrätten avslog även samebyns yrkande om att utan statens samtycke kunna upplåta sin rätt till jakt och fiske.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev