Daniel Cedering förbereder sig för älgjakten. Nu under julhelgerna öppnas möjligheterna att fortsätta älgjakten i ett område nordväst om Överkalix. Detta för att få bukt med de omfattande betesskador som vandringsälgarna orsakar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Daniel Cedering förbereder sig för älgjakten. Nu under julhelgerna öppnas möjligheterna att fortsätta älgjakten i ett område nordväst om Överkalix. Detta för att få bukt med de omfattande betesskador som vandringsälgarna orsakar.
Foto: Lars-Henrik Andersson

Älgjakt i sträng kyla och juletider

Jägaren Daniel Cedering vill avdramatisera vinterjakten på älg i Överkalix.
– Vi måste pröva nya grepp för att få ner betesskadorna, säger han.

Daniel Cedering bor strax norr om Överkalix och jagar bland annat med Vännäsbergets VVO som under julhelgerna kommer försöka jaga de älgar som är kvar att skjuta sedan höstens jakt.

– Man kan se på det här jakttidsfönstret på flera sätt. Det är många andra som jagar under liknande klimatförhållanden, jag tänker på älgjägarna i Västerbotten och Jämtland som årligen har ordinarie jakttid på älg i december och januari. Sedan har vi omfattande betesskador och på sätt och vis kan man säga att förvaltningen misslyckats. Visst ska vi kunna tåla en del betesskador men vissa områden kan nästan klassas som impediment efter att älgarna varit där och betat i ungskogen, säger Daniel Cedering.

Han fortsätter:

– Jakttidsfönstret är ett sätt att pröva nya grepp. Tidigare började vi med att skjuta ner stammen lokalt. Därefter märktes ett antal älgar med gps och när man såg vandringsmönstret ökades avskjutning i de områden varifrån älgarna vandrade men det verkar inte ha hjälpt. Enskilda markägare drabbas hårt av betesskador på ungskogen när älgarna vandrar ner hit till älvdalarna.

Kylan kan ställa till problem, anser Daniel Cederbring. Foto: Lars-Henrik Andersson.

Begränsat område

Det handlar inte om särskilt långa vandringar med norrlandsmått mätt.

– Älgarna vandrar cirka fyra mil och de kommer norrifrån.

Att möjligheterna att fortsätta jaga älg nu koncentreras till julhelgerna har väckt lite kritik.

Daneil Cedering menar att det vore bättre att förlänga den ordinarie jakten som normalt upphör i slutet av november.

– Sedan skulle området fått vara lite större. När jakten blir så här koncentrerad till några dagar så blir man så beroende av vädret samt att det är julhelg då folk kanske är bortresta eller vill vara hemma, säger Daniel Cedering.

Ett annat bekymmer som en del jaktlag kan ha är hur de skjutna älgarna ska förvaras om det blir stark kyla.

– Vi lät fällavgifterna som vi fick in gå till att isolera slakthuset, så nu kan vi förvara älgkroppar där även när det är mycket kallt väder.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev