Foto: Mostphotos

Gratis mätning av cesium i vildsvinskött

Strålsäkerhetsmyndigheten betalar nu för laboratorieanalys av köttprover från vildsvin. Erbjudandet gäller kött från vildsvin i områden som drabbades av radioaktivt nedfall efter Tjernobylolyckan 1986.

Åtgärden görs för att öka kunskapen om cesium-137 i vildsvinskött. Vildsvinsstammen var mycket begränsad i Sverige vid när Tjernobylolyckan inträffade och i de områden som drabbades hårdast av de i radioaktiva nedfallet fanns inga vildsvin över huvud taget vid den tiden. Därför har cesiumhalter i vildsvin studerats endast sparsamt i Sverige.

 

Bättre kunskapsunderlag

Strålsäkerhetsmyndigheten skriver på sin hemsida att ”Studier i övriga Europa visar att halterna i vildsvin tenderar att vara ganska höga jämfört med andra viltslag, och att halterna minskar mycket långsamt. När vildsvin etablerar sig i områden med nedfall från Tjernobylolyckan är det rimligt att förvänta sig cesiumhalter som överstiger det försäljningsgränsvärde som är satt av Livsmedelsverket. Mätningar som har gjorts bekräftar detta. Detta projekt syftar till att samla in information om fler vildsvin för att få ett bättre kunskapsunderlag om variationerna i cesiumhalter hos vildsvin.”

 

Instruktioner på webben

Se Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida för instruktioner hur du skickar in köttprov från ett vildsvin du har skjutit i Södermanlands, Västmanlands, Uppsala, Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands eller Västerbottens län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev