En invandrad rysk varg har spårats i Arvidsjaur. Länsstyrelsen i Norrbotten utökar nu bevakningen i området. Foto: Lars Nilsson

Invandrad finsk-rysk varg spårad i Norrbotten

En ensam varg har under tid spårats öster om Arvidsjaur i Norrbotten. DNA-analys av spillning visar att det är invandrad hane med finsk-ryskt ursprung som inte är känd sedan tidigare.

Vargen bär på gener som anses viktiga för den skandinaviska vargstammen. Den är inte nära släkt med de vargar som idag finns i Sverige och Norge och kan därför förbättra den genetiska statusen genom att tillföra nya gener.

Det förutsätter självklart att varghanen hittar en tik, parar sig och får valpar.

 

Friska gener behövs

Naturvårdsverket har i tidigare studier pekat på att det under en femårsperiod måste komma in minst en obesläktad varg i den skandinaviska populationen för att säkra vargens gynnsamma bevarandestatus, som är ett övergripande mål i riksdagens och regeringens beslutade rovdjurspolitik.

Länsstyrelsen i Norrbotten kommer nu i samverkan med berörda samebyar att utöka bevakningen av vargen med dagliga spårningar. Nysnö i området har underlättat bevakningen. Länsstyrelsen vill kartlägga vargens rörelsemönster.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev