Två finsk-ryska vargar som anses genetiskt viktiga för den skandinaviska vargstammen har under hösten vandrat in i Norrbotten. Naturvårdsverket överväger att flytta en av vargarna söderut. Foto: Mostphotos

Naturvårdsverket överväger att flytta en genetiskt viktig varg

Naturvårdsverket överväger möjligheten att söva och flytta en av två genetiskt viktiga vargar som befinner sig i Norrbotten.
– Vi tittar på den möjligheten, säger Marcus Öhman, chef för Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet.

Två finsk-ryska vargar har under hösten vandrat in i Norrbotten. En av vargarna har sedan i augusti uppehållit sig i trakterna av Arvidsjaur, och Naturvårdsverket överväger möjligheten att flytta den vargen söderut i landet för att förstärka den genetiska variationen i den skandinaviska vargstammen.

 

Samordnad insats

Att söva och flytta vargar är inte helt enkelt. Det styrs av en rad åtgärder där flera myndigheter måste samordna sina insatser och fatta beslut i frågan.

Inte minst när det gäller frågan om karantän där kravet är att djuret ska observeras i sex månader innan den flyttas, för att undvika spridning av rabies och vargens dvärgbandmask.

Innan karantän ska djuret enligt SVA:s riktlinjer sövas, avmaskas och vaccineras.

 

För samtal

Marcus Öhman, Naturvårdsverket.

En av de aktuella vargarna i Norrbotten har varit i Sverige i närmare fyra månader, vilket enligt Marcus Öhman trots allt kan räcka för att räknas som en tillräckligt lång period.

– Vi för diskussioner om det här, det skulle kunna ske inom några veckor men vi har inte tagit något beslut, säger Marcus Öhman.

Var, hur och när är fortfarande frågor där Naturvårdsverket tvekar. En flytt söderut kräver också lämpliga marker och en markägare som godkänner åtgärden.

– Det som är särskilt intressant i så fall är skyddade områden till exempel nationalparker i mellersta eller södra Sverige, men så långt har vi inte kommit än. För närvarande har vi inte en tydligt bild om var exakt vargarna befinner sig och om jag är rätt informerad är spårförhållandena inte så bra just nu i Norrbotten, säger Marcus Öhman.

 

Norsk flytt

Förra veckan sövdes en genetiskt viktig varg i norska Engerdal och transporterades till ett område nära den svenska gränsen öster om Kongsvinger. Vargen har efter det vandrat in i Sverige, men är nu åter på kurs mot Norge.

Vargen flyttades för att den inte skulle befinna sig i ett område där den norska vargjakten börjar den 1 december.

Om den vandrar tillbaka norrut i Norge kan det bli aktuellt med en ny åtgärd, men enligt Marcus Öhman finns det inga planer på att flytta den vargen över gränsen till Sverige och den svenska populationen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev