Samtliga jägare eller andra som vistas i skogen kan vara med och bidra med faktaunderlag till den omfattande vargspillningsinventering som pågår. Allt du behöver för att vara med är några rena plastpåsar.

Här kan du följa varginventeringen på nätet

Du vet väl att du kan följa den pågående vargspillningsinventeringen på nätet?

1 oktober inleds inventeringssäsongen för varg och inventeringen pågår sedan till 31 mars. Fler än 400 spillningsprover har skickats in för DNA-analys och som nu återrapporterats på sajten Rovbase. Där kan du till exempel se om det hittats DNA-från varg i ditt jaktområde eller följa hanteringen av ett spillningsprov som du själv skickat in.

 

Inventeringar överskattar vargstammen?

Bakgrunden till DNA-inventeringen är att beräkningsmodellen för hur många vargar det finns i ett vargrevir kan komma att göras om.

Sedan tidigare använder forskarna en modell där antalet vargföryngringar multipliceras med tio och på så sätt vet man hur många vargar som finns i landet.

Nu vill vargforskaren Guillaume Chapron att antalet familjegrupper istället ska multipliceras med omräkningsfaktorn åtta. Han menar alltså att dagens varginveteringar överskattar vargstammen och vill därför göra om omräkningsfaktorn.

Men innan Naturvårdsverket tar ställning till detta vill verket försöka ta reda på vilken modell som faktiskt stämmer bäst med verkligheten.

 

 

5 vargar blev 13!

Att jägarnas insamling av vargspillning faktiskt kan göra skillnad märktes tydligt i Kölstareviret, Västmanland, förra vintern. Enligt länsstyrelsens inventering fanns minst fem vargar i reviret. DNA-analys från av jägare insamlad spillning visade att det fanns minst 13 vargar i reviret!

 

Läs även

Direktänk till den pågående vargspillningsinventeringen

Mer om inventeringen på Jägareförbundets hemsida

 

 

[totalpoll id=”53303″]

Fakta

Totalt DNA-identifierades under den förra inventeringssäsongen (1 oktober 2016–31 mars 2017) 378 olika vargar i Skandinavien.

Under det senaste reproduktionsåret för varg, 1 maj 2016–30 april 2017, DNA-identifierades 401 olika vargar i Sverige och Norge.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev