En av de förrymda kronhindarna norr om Boden. Foto: Lars-Henrik Andersson

Skyddsjakt för att förhindra sabotage

Det blir fortsatt skyddsjakt på de förrymda kronhjortarna utanför Boden. Länsstyrelsens främsta skäl till att tillåta skyddsjakt är att det inte ska löna sig släppa ut hjortar från hägn för att utöka faunan.

Som Svensk Jakt tidigare rapporterat rymde ett tiotal kronhjortar från ett hägn strax norr om Boden förra året. Ägaren till hägnet misstänker att någon släppt ut hjortarna. Han fick senare länsstyrelsens tillstånd att försöka skjuta de förrymda hjortarna. Jakten fick bedrivas under mars månad.

Bara ett fåtal hjortar blev skjutna under skyddsjakten. Ägaren till hägnet skickade in en ny ansökan, som länsstyrelsen i Norrbotten nu har behandlat.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att skyddsjakten får bedrivas av alla jakträttsinnehavare inom berört område, dock inte på annans mark utan tillåtelse. Jakten får pågå från den 1 oktober till och med 10 december.

”Länsstyrelsens samlade bedömning är att det inte finns några incitament till att hägn ska saboteras för att utöka faunan i området och kanske på sikt kunna tillgodogöra sig ett nytt vilt.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev