Tre av totalt 14 förrymda kronvilt fälldes under skyddsjakt. Hägnägaren vill få skjuta resten i höst. Foto: Niklas Lundberg

Vill ha förlängd skyddsjakt på kronvilt

I somras släppte någon ut 14 kronhjortar och hindar ur ett hägn norr om Boden. Länsstyrelsen beviljade tidigare i år skyddsjakt på samtliga förrymda hjortar fram till sista mars. Tre hindar sköts i samband med skyddsjakten och nu ansöker hägnägaren om ny skyddsjakt på resterande djur till hösten.

Det var i juni som 14 kronvilt släpptes ut ur ett hägn norr om Boden. Länsstyrelsen sa först nej till skyddsjakt men ändrade sig efter att hägnägaren Jan Sundberg gjort en ny ansökan. Länsstyrelsens främsta skäl för att bevilja skyddsjakt var för att den som släppte ut djuren inte ska kunna dra nytta av ett nytt vilt på markerna.

Jan Sundberg hade tre veckor på sig att jaga de förrymda djuren.

– Jag hoppas skyddsjakten får fortsätta. Jag har bara lyckats skjuta tre hindar. Det är alldeles för kort tid. Jag har skickat in en ny ansökan och hoppas få skyddsjakt på resterande djur till hösten, vintern 2017/2018, säger Jan Sundberg.

Han är mycket upprörd över att hägnet saboterades.

– Det här handlar om en näringsverksamhet och en del av mitt varulager, säger han.

En av hindarna som släpptes ut från hägnet i somras är ute och äter på kvällen nära väg 97 mellan Boden och Jokkmokk. Foto: Lars-Henrik Andersson

 

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev