Länsstyrelsen i Norrbotten beviljade i början av mars skyddsjakt på allt kronvilt som rymde när hägnet utanför Boden saboterades i somras. Foto Niklas Lundberg

Förrymda kronhjortar ska skjutas

I somras släppte någon ut 14 kronhjortar och hindar ur ett hägn norr om Boden. Nu har länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på samtliga förrymda hjortar.
Främst för att den som släppte ut djuren inte ska kunna dra nytta av ett nytt vilt på markerna.

I Norra Bredåker, några mil norr om Boden, har Jan Sundberg ett stort hägn med kronvilt.

– Jag har haft hägnet med kronvilt sedan 1989, berättar Jan Sundberg och fortsätter:

– Det är för köttproduktion jag har djuren.

Tidigt på morgonen i somras saboterade någon hägnet. Enligt Jan Sundberg var grindlåset sönderslaget. I fållan fanns 14 vuxna djur och ett par kalvar.

Inte långt från hägnet går vägen mellan Boden och Jokkmokk.

 

Trafikfara

Jan Sundberg menar att de förrymda hjortarna utgör en fara för trafiken och nu under vintern har de sökt sig till en närliggande lantbruksgård där de äter av ensilage och foder.

I slutet av oktober lämnade Jan Sundberg in den första ansökan om skyddsjakt men fick då avslag av länsstyrelsen. Ärendet hamnade på Naturvårdsverkets bord som avslog överklagan.

Naturvårdsverket ansåg då att hjortarna inte orsakade allvarlig skada. Samtidigt konstaterade Naturvårdsverket att ägaren till hägnet inte angett att djuren skulle utgöra någon trafikfara.

 

Ny ansökan om skyddsjakt

Naturvårdsverket fattade sitt beslut i början av februari.

Jan Sundberg lämnade då in en ny ansökan om skyddsjakt i vilken han påtalade den stora skada djuren orsakar för det närliggande lantbruket samt att det inträffat ett par trafikolyckor där fordon kolliderat med hjortar.

Jan Sundberg menar också att kronviltet inte är anpassat för att klara de stränga vintrarna i Norrbotten.

Det håller dock inte länsstyrelsen med om utan anser att kronviltet är ett tåligt djur som anpassar sig väl till klimatet samt att kronviltet kan äta ett brett spann av olika fodertyper.

 

Skjutit några djur

De förrymda djuren har uppehållit sig inte långt från hägnet sedan de rymde och har uppmärksammats av förbipasserande bilister.

Länsstyrelsen beslutade till sist att bevilja Jan Sundberg skyddsjakt på det förrymda kronviltet under tiden 3 mars till och med den 31 mars.

– Jag har skjutit några stycken, säger Jan Sundberg.

Han tycker hela historien känns tråkig. Inte bara för att han drabbas ekonomiskt utan för att djuren ställer till med problem för lantbrukaren i byn.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut om skyddsjakt att man får vara beredd på att vilda djur kommer äta av foder som ligger öppet.

 

Svåra att skrämma bort

”Inga fysiska förebyggande åtgärder så som stängsling eller dylikt har utförts för att hålla vilda djur borta från fodret.”

Samtidigt konstaterar länsstyrelsen att djuren kan utgöra en större trafikrisk och att de kan vara svåra att skrämma bort från området eftersom de är vana vid människor och trafik.

Men slutklämmen i länsstyrelsens beslut och det som verkar vara det främsta argumentet för att bevilja skyddsjakt, är följande rader:

”Länsstyrelsens samlade bedömning är att det inte får finnas några incitament till att hägn ska saboteras för att utöka faunan i området och kanske på sikt kunna tillgodogöra sig på ett nytt vilt.”

 

Tillfaller markägaren

De djur som fälls under skyddsjakten tillfaller markägaren. Djur som tillhör viltfaunan men som hålls i hägn betraktas också som vilt. Det som förvånar är att det är hägnägaren som beviljas skyddsjakt och inte markägaren i det här fallet.

I området diskuteras nu för fullt bland jägare vad som händer om inte hägnägaren lyckas skjuta alla förrymda kronhjortar och hindar.

En del jägare i området är skeptiska till att ha kornvilt på marken medan andra hoppas på att rymningen ska utgöra grunden till en fast frilevande kronviltsstam.

 

Kritisk

Det senare är Jan Sundberg starkt kritisk till och menar att de som tycker det är bra att kronvilt rymt inte förstår vilken skada det orsakar hägnägaren och det faktum att han blivit utsatt för sabotage.

Jägareförbundet i Norrbotten påpekar att det är jättetråkigt att någon saboterat hägnet men konstaterar samtidigt att konsekvensen av rymningen kan bli början på en frilevande kronviltstam som man kan förvalta.

Enligt Jägareförbundet är det inte ovanligt att vilt rymmer ur hägn och skapar frilevande populationer.

Så skedde i Västerbotten och Järnäshalvön utanför Nordmaling en gång i tiden. I dag skjuts det cirka 150 kronvilt i Västerbotten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev