Publicerad 31 maj 2021 - 10:24

Jägareförbundet Norrbotten är kritisk till den omfattande skyddsjakten på björn under våren, och lägger nu fram en rad förslag till länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet kritiserar omfattande skyddsjakt på björn

Premium

Jägareförbundet Norrbotten riktar kritik mot den omfattande skyddsjakten på björn under våren. Regleringen av björnstammen ska ske genom licensjakt på hösten, menar Jägareförbundet i en skrivelse till länsstyrelsen i Norrbotten.

Jägareförbundet Norrbotten har under flera år arbetat för att förvaltningen av björn ska ske genom licensjakt.

”Trots detta fortsätter den omfattande skyddsjakten på våren i sådan omfattning av det hotar möjlighet till en seriös förvaltning av björn via kontrollerad licensjakt.”, skriver Jägareförbundet Norrbotten på sin hemsida.

Enligt Jägareförbundet finns det fog för skyddsjakt på enskilda individer av björn som orsakar problem för renskötseln. Däremot anser man att de nuvarande nivåerna på beviljade och genomförda skyddsjakter tyder på att länsstyrelsen försöker reglera björnstammens numerär med skyddsjakt.

”Skyddsjakt ska tillgripas vid de enstaka tillfällen där det är absolut nödvändigt, reglering av stammens numerär ska ske på hösten under ordinarie jakt.”, skriver Jägareförbundet som menar att det inte är acceptabelt att avliva cirka 60 björnar under våren.

 

Påtalar oro

Jägareförbundet Norrbotten har nu skrivit till länsstyrelsen inför årets beslut om björntilldelning och påtalat den oro som finns runt om i länet över hur dagens skyddsjakter sker.

Förbundet anser att björnförvaltningen måste ha acceptans, och det kan den få om stammen regleras via ordinarie jakt.

Jägareförbundet menar att utan jägarnas deltagande i björnspillningsinventering och insamlande av björn-obs så kommer man inte ha kontroll över björnstammens storlek och utveckling.

”Jägarna är ingen motpart eller särintresse i björnförvaltningen utan en grupp som är helt avgörande för att kunna bedriva en seriös förvaltning.”

 

Avgörande verktyg

Jägareförbundet Norrbotten ser den kommande höstens björnspillningsinventering som ett avgörande verktyg att använda i den fortsatta diskussionen om björnförvaltningen.

Jägareförbundet Norrbotten föreslår också i sin skrivelse till länsstyrelsen försök med vårjakt på björn under en begränsad tid.

Det, menar Jägareförbundet, kan minska behovet av skyddsjakt samt att de björnar som fälls under en licensjakt på våren kan tillvaratas på ett bättre sätt än björnar som fälls under skyddsjakt.

Vad gäller nyttjande av åtel för jakt på björn är Naturvårdsverket på gång att föreslå lättnader.

 

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram