Publicerad 11 juni 2019 - 07:43

Jägareförbundet Norrbotten har nu skickat in en skrivelse till länsstyrelsen med en rad förslag inför höstens björnjakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Stor oenighet om björnförvaltningen i Norrbotten

Jägareförbundet Norrbotten föreslår en rad förenklingar av regelverket inför höstens björnjakt.
Jägareförbundet vill även att den totala avskjutningen ska ligga på 50 björnar, i praktiken ett trettiotal, eftersom 16 björnar redan fällts under vårens skyddsjakt.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se
Bli medlem med tidning

Jägareförbundet Norrbotten och länsstyrelsen har vitt skilda uppfattningar om björnförvaltningen.
Inför höstens björnjakt har Jägareförbundet återigen författat en skrivelse med en rad förslag där det påpekas att grunden i björnförvaltningen i Norrbotten måste vara licensjakt. I skrivelsen hänvisar man till en forskarrapport som ger stöd för att områdesinriktad licensjakt på hösten är en bättre modell än riktad skyddsjakt på våren.

 

Skyddsjakt ska vara undantag

”Jägareförbundet vill därför se ett tydligt inriktningsbeslut från länsstyrelsen om att skyddsjakt ska vara ett undantag och licensjakt ska vara det övergripande förvaltningsverktyget för björn i Norrbotten.”
Under våren har 16 björnar fällts under skyddsjakt. Enligt länsstyrelsen, som anser att det kan fällas totalt 30 björnar i länet, så återstår det i så fall 14 björnar att fällas under höstens licensjakt. Men Jägareförbundet anser att länsstyrelsen underskattar björnstammen.

Jägareförbundet Norrbotten påpekar att björnstammen ökar och hänvisar till resultaten från de två senaste årens björnobs. Foto: Johnny Olsson

”De två senaste årens björn-obs visar en tydlig uppgång och antal obs/mantimme är nu uppe på i princip samma nivå som 2010. Vi förutsätter att Länsstyrelsen tar till sig av de senaste inventeringsresultaten vid beräkning av möjligt uttag.”

 

50 björnar

Därför föreslår Jägareförbundet att det totala antalet björnar som bör fällas i Norrbotten ska vara minst 50 stycken.
Jägareförbundet Norrbotten har tidigare varit kritiskt till att dela in länet i flera tilldelningsområden. Den reducering av björnstammen som skett via skydds- och licensjakt i renens kalvningsområden de senaste åren har lett till en väldigt låg avskjutning av björn i de mer befolkningstäta delarna av länet, med ökad risk för problembjörnar, anser Jägareförbundet som föreslår att länet indelas i tre helt fristående förvaltningsområden.
Vidare vill Jägareförbundet Norrbotten se en tydlig lättnad i de regler som omger nyttjande av åtel för jakt på björn.

 

Onödig byråkrati

”Bestämmelser om att inte få släppa hund i anslutning till åtel eller att just åtlar för björnjakt ska vara anmälningspliktiga ser vi som onödig byråkrati som inte är något stöd i förvaltningen.”
Jägareförbundet Norrbotten vill även se en enhetlig jakttid för hela länet och ser ingen orsak att avsluta jakten tidigare ovan odlingsgränsen.
Jägareförbundet Norrbotten anser också att tidigare formuleringar i länsstyrelsens beslut om hundars arbetssätt saknar relevans.
”Det finns i forskningen inget som visar på skillnader i påverkan på björnarna beroende på hundtyp varför denna del i formuleringen ej bör finnas med i kommande beslut.”

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Mina artiklar

För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram