Så länge Värmland får bära en hög andel av den svenska vargstammen behövs en högre älgtäthet än i andra län för att få en meningsfull jakt, anser Jägareförbundets länsförening. Foto: Kenneth Johansson

Värmlänningar vill ha fler älgar i skogen

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mer älg i de värmländska skogarna, skriver Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Betesskadorna minskar enligt den senaste älgbetesinventeringen i Värmland.

För att bibehålla dagens nivå, eller fortsatt minskade betesskador i Värmland, måste skogsägarna tänka på hur man bedriver sitt skogsbruk, anser Jägareförbundet i pressmeddelandet.

 

Ökad älgtäthet

Forskning har visat att rätt ståndortsanpassning, det vill säga föryngring med tall på tallmark, ger större effekter på skadebilden än vad en minskad älgstam gör.

Just nu är det många som målar upp älgen som ett skadedjur men bilden är mer komplex än så, anser förbundet.

Enligt privata skogsägare i Värmland som samtidigt är medlemmar i Jägareförbundet är svaret entydigt. Man anser att skogsskadorna är små eller acceptabla och man vill samtidigt öka älgstammens täthet.

 

Nyckeln

Anders Olsson.

– Vi vill att den starka älgjaktstradition som finns i Värmland ska leva vidare. Då måste vi komma tillbaka till en meningsfull jakt. Nyckeln till detta är enligt oss en jaktbar älgstam genom ett förbättrat och anpassat skogsbruk och en fungerande vargförvaltning, säger Anders Olsson, vice ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Så länge Värmland måste bära en hög andel av den svenska vargstammen behövs dessutom en högre älgtäthet än i andra län för att få en meningsfull jakt.

– Självklart hoppas vi att de beslut om licensjakt på varg som kommer, tar hänsyn till var vargkoncentrationerna är som störst. Värmland har under lång tid tagit ett mycket stort, ett allt för stort ansvar, för den skandinaviska vargstammen, säger Anders Olsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev