Fångstman åtalas för grovt jaktbrott

En jägare åtalas för grovt jaktbrott. Åklagaren menar att ett lodjur fångats i en olaglig fälla.
Jägaren nekar till anklagelserna.

För drygt ett år sedan hittades ett dött och flått lodjur utanför Edsbyn. Lodjuret hade avlivats med ett hagelskott och djuret låg cirka 50 meter från en värmländsk tunnelfälla. Några hundra meter därifrån fanns ytterligare en fälla av samma slag.
Ägaren till fällorna medger att han inte märkt fällorna enligt gällande regler. Däremot nekar han till grovt jaktbrott.

I polisförhör uppger mannen att någon vill sätta dit honom och därför har lagt det döda lodjuret i närheten av hans fälla. Mannen har berättat att han i över tio års tid använt fällorna för att fångst av räv något som fällorna också är godkända för.

 

Medger fångst

Jägaren medger också att han hittat ett lodjur i fällan men att han omedelbart släppte ut djuret eftersom det verkade vara helt oskadat.

En obduktion visar att det avlivade lodjuret sannolikt suttit i en fälla då mam kunnat påvisa träflisor i magen på djuret. Åklagaren menar att man med hjälp av DNA kan visa att det avlivade lodjuret befunnit sig i den aktuella fällan.

 

Samma lodjur

Jägaren menar att detta inte är så konstigt. Han har ofrivilligt fångat ett lodjur och eftersom det inte finns så många lodjur i trakten är det enligt honom inte alls så märkligt att det var just det avlivade lodjuret som suttit i hans fälla.

Jägaren kommer nu att ställas inför rätta i Hudiksvalls tingsrätt. Åklagaren menar att lodjuret utsatts för onödigt lidande eftersom det fångats med en typ av fälla som inte är godkänd för lofångst. Åklagaren anser vidare att det är den åtalade jägaren som olagligt har jagat och avlivat det aktuella djuret.

Jägaren nekar till anklagelserna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev