Vildsvinskött till försäljning måste gå via en vilthanteringsanläggning. Foto: Jan Henricson

Vildsvinskött som säljs ska kontrolleras

Vildsvinskött som ska säljas måste passera en vilthanteringsanläggning, där trikinprov tas. Men även vid egen konsumtion rekommenderar Livsmedelsverket trikintest.

Visst vilt, framför allt vildsvin och björn, kan vara bärare av trikiner. Dessa djurslag ska alltid passera en vilthanteringsanläggning, utom i de fall köttet enbart konsumeras i jägarens eget privata hushåll.

Om köttet ska konsumeras i det egna hushållet rekommenderar Livsmedelsverket ändå att prov tas och undersöks för förekomst av trikiner.

Människor kan smittas genom att äta trikininfekterat kött som inte är ordentligt tillagat. För att bli sjuk krävs att man får i sig totalt cirka 75–100 larver, ett större antal kan ge svåra symtom och ibland leda till döden.

För några år sedan insjuknade en person i Värmland i trikinos. Det är det första kända inhemska fallet på 35 år i Sverige. Den troliga smittkällan var vildsvinskött.

 

Symtom

Buksmärtor, feber och illamående är de första symtomen som uppträder ett par dagar efter förtäring av stora mängder larver. Om smittdosen är liten kan det dröja upp till en månad innan symtom uppträder. I ett andra stadium tillstöter muskelsmärtor.

Trikiner dör vid uppvärmning till mer än 65 grader och vanligen också vid djupfrysning till minst minus 20 grader. I arktiska områden förekommer emellertid frysresistenta trikinarter. Därför bör man inte förlita sig på enbart djupfrysning vid förtäring av vildsvinskött, anser Livsmedelsverket.

 

Få fynd

I förhållande till den stora mängd analyser som görs (cirka 90.000 både år 2015 och 2016) är det få fynd av trikiner som görs i vildsvin.

Avskjutningen var jaktåret 2015/2016 97.626 vildsvin. Jaktåret dessförinnan sköts det 89.642 vildsvin.

Hittills i år har två fall av trikiner i vildsvin hittats, ett i Jönköpings län och ett i Västra Götalands län. 2016 var det fyra fall och 2015 ett. SVA har en lista.

Förra våren hittades trikiner i ett vildsvin som skjutits i Dalarna, annars är det vanligen längre söderut i landet som fynd görs i vildsvin. Längre norrut är det framför allt i björn fynd görs, och då av en annan trikinart.

 

 

Fakta om trikiner

Trikiner är parasiter som kan finnas i kött från bland annat vildsvin, tamsvin, häst och björn. Fynd görs regelbundet även hos räv, lodjur och varg.

Här hittar du laboratorier som gör trikinanalyser.

Mer information från Livsmedelsverket.

En rapport från Jordbruksverket: Från skog till krog. Vilka hinder motverkar mer vildsvinskött på marknaden?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev